Tusk očekuje od Grka odluke, a ne pregovore | Ekonomist

Tusk očekuje od Grka odluke, a ne pregovore

Predsjednik EU Donald Tusk pozvao je Grčku da prestane sa kockanjem i postigne sporazum o dužničkoj krizi poslije petomjesečnog zastoja u pregovorima sa kreditorima.

“Potpuno je jasno da su nam potrebne odluke, a ne pregovori”, izjavio je Tusk novinarima poslije samita EU i Latinske Amerike u Briselu, koji je, kako ocjenjuje Frans pres, u sjenci dužničkog spora Grčke i njenih kreditora.

“Više nema vremena za kockanje. U narednim danima, bojim se da neko ne kaže igra je gotova”, rekao je on.

Grčka petogodišnja dužnička kriza vratila se na velika vrata u fokus svjetske javnosti u januaru, nakon što je ljevičarska partija Siriza odnijela pobjedu na izborima uz obećanje da će okončati bolne mjere budžetske štednje koje su na snazi od 2010.

Vlada u Atini već četiri mjeseca pregovara sa kreditorima, kojima je ponudila reformu penzionog sistema, poreza na dodatu vrijednost i povećanje primarnog budžetskog suficita, ali i zahtijevala od kreditora otpis dijela duga.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top