Turska Rusiji uvela carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda | Ekonomist

Turska Rusiji uvela carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije zvanično je obaviješteno o uvođenju carina na ruske proizvode, navodi ruski list Izvestija, pozivajući se na izvor u ovom resoru.

Nacionalna asocijacija izvoznika poljoprivrednih proizvoda Rusije zatražila je prošle sedmice od ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva da preduzme mjere za obnovu izvoza poljoprivrednih proizvoda u Tursku. Prema podacima NAIPP, Ankara je od 15. marta obustavila izdavanje licenci na uvoz ruske pšenice, kukuruza, ulja, suncokretove sačme.

Asocijacija je ukazala da je Turska faktički uvela embargo na isporuke poljoprivrednih proizvoda iz Rusije. Ministarstvo ekonomije Turske negiralo je informacije o zabrani uvoza, ali je portparol ruskog trgovinskog predstavništva u Ankari saopštio da je Ministarstvo ekonomije Turske izuzelo Rusiju sa spiska zemalja sa nultom stopom carine.

Za uvoz ulja, osim carine od 36 odsto, postoje, kako se navodi, i druga ograničenja: minimalna carina treba da iznosi 1.500 dolara za tonu. Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da to “nemoguće pri sadašnjoj cijeni od 800 dolara za tonu”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top