TURSKA PRIVREDA: Erdogan je odmah trebao da se izvini | Ekonomist

TURSKA PRIVREDA: Erdogan je odmah trebao da se izvini

Sa ekonomske tačke gledišta Rusija i Turska potrebne su jedna drugoj i nemoguće je prekinuti sve ekonomske odnose.

Kako je istakao savjetnik predsjednika zajednice poljoprivrednih komora Turske Metin Turkyilmaz na njihovom poboljšanju se radilo decenijama.

Turkjilmaz smatra da Moskva i Ankara imaju potencijal da preovladaju krizu u odnosima.

“Posljedice embarga, koji je uvela Rusija, uticatiće na našu ekonomiju, prije svega, zbog zabrane za uvoz narandži i paradajza. Izvoz turskih proizvoda u Rusiju 2014. godine iznosio je 1,2 milijarde dolara”, ističe on.

Kako kaže da je, pre nego što je došlo do zaoštravanja odnosa, Turska iz Rusije uvozila pšenicu, sjeme suncokreta i suncokretovo ulje, a kupuje i velike količine energenata.

“Mislim da Turska i Rusija imaju neophodna diplomatska iskustva da preovladaju ovu krizu u odnosima i da spriječe dalje zaoštravanje”, ubijeđen je Turkyilmaz.

Bivši prvi zamjenik šefa turske diplomatije Faruk Logoglu smatra da će postojati mogućnost novih kriza u bilateralniom odnosima sve dok se ne riješi sirijski problem.

Logoglu kaže da je danas zbog sirijske krize došlo do zaoštravanja odnosa Rusije i Turske, a da nije isključeno da će sjutra će neke druge zemlje doći na red.

“Da je Erdogan odmah nakon obaranja aviona zvao Putina, izrazio žaljenje pa se izvinio, do toliko ozbiljne krize u odnosima ne bi došlo. Ali sada samo izvinjenje neće normalizovati odnose. U tom smislu sastanak šefova diplomatija u Beogradu nije mogao da riješi problem. Ali on je ipak bio važan”, istakao je Logoglu.

*Izvor: Sputnik

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top