Turska od Saaba 9-3 pravi domaći automobil | Ekonomist

Turska od Saaba 9-3 pravi domaći automobil

Turska kupila ne samo pravo na ime nego i sva prava intelektualnog vlasništva modela švedskog proizvođača.

Turski ministar nauke, industrije i tehnologije Fikri Isik je izjavio kako je Turska kupila sva prava intelektualnog vlasništva automobila Saaba 9-3 kako bi u skorijoj budućnosti ova država imala automobil domaće proizvodnje, prenosi agencija Anadolija.

U razgovoru za TRT Haber istakao je kako bi, prema jednoj od opcija, za proizvodnju automobila domaće proizvodnje u Turskoj bilo potrebno milijardu dolara.

„To je kao da otkrivate Ameriku. Druga opcija bi bila da se uspostavi saradnja s nekim firmama koje su se već dokazale u ovom poslu, kao i da posjedujete prava na intelektualno vlasništvo. U tom smislu mi smo odlučili da bez gubljenja mnogo vremena kupimo prava na intelektualno vlasništvo i uštedimo vrijeme, ali i milijardu dolara. Istražili smo tržište i došli do podataka da je za nas platforma Saaba 9-3 vrlo prikladna“, rekao je Isik.

Istakao je kako je Turska kupila ne samo pravo na ime nego i sva prava intelektualnog vlasništva modela švedskog proizvođača dodajući da je kupovina trajala oko šest mjeseci.

Naglasio je kako Turska sada posjeduje spremno vozilo koje je u narednim godinama potrebno dodatno razviti i usavršiti. Bez davanja konkretnih cifri, istakao je kako je Turska po vrlo povoljnoj cijeni kupila prava na intelektualno vlasništvo.

Testovi na raznim terenima

Inače, turski ministar nauke, industrije i tehnologije predstavio je ove sedmice prvi automobil domaće proizvodnje.

Predstavio je kamufliranu fotografiju prototipa prvog domaćeg automobila turske proizvodnje. Isik je kazao kako su do sada proizvedena tri prototipa prvog domaćeg automobila, te da se nastavljaju radovi na njegovom usavršavanju.

Prema njegovima riječima, tokom ove godine biće proizvedeno između 30 i 40 automobila koji će biti testirani na različitim terenima, a do kraja 2019. godine planirano je da se krene sa serijskom proizvodnjom.

Isik je naglasio kako je proizvodnja domaćeg automobila za Tursku od velikog značaja, dodajući da će stanovnici Turske 2020. godine moći kupiti automobil domaće marke.

Izvor: aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top