Turska će da gradi još jedan gasovod

Predsjednici Republike Turske, Azerbejdžana i Gruzije položili su prvu cijev i simbolično označili početak izgradnje Transanadolskog gasovoda TANAP.

Predsjednici Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, Azerbejdžana Ilham Alijev i Gruzije Giorgi Margvelašvili položili su prvu cijev i simbolično označili početak izgradnje Transanadolskog gasovoda TANAP.

Erdogan je na svečanosti u Karsu istakao da Turska želi da postane centar energetske distribucije u regiji, a da je projekat TANAP planiran zacrtanim ciljevima za 2023. godinu kada se obilježava 100 godina od osnivanja Republike Turske. Naglasivši da su u toku brojni projekti gasovoda i naftovoda u regiji, Erdogan je kazao da TANAP ima posebno mjesto i važnost.

“Ovaj projekat nije alternativa niti jednom drugom projektu, niti postoji neka alternativa njemu. U tom kontekstu, realizacijom ovog specifičnog projekta i realizacijom svih etapa južnog gasovodnog koridora ćemo da izgradimo jaku vezu između Kaspijske regije i Evrope. Ovaj projekat je važan za Tursku, Azerbejdžan, Gruziju, ali i za cijelu Evroaziju”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik ističe da će projekat TANAP, pored ekonomskih dobiti, biti značajan i za izgradnju mira i stabilnosti u regiji. “Gasovod TANAP, čiji smo kamen temeljac upravo postavili, je dug 1.850 kilometara i njegova vrijednost je 10 milijardi dolara. Počevši sa 16 milijardi, postepeno će se kapacitet transporta povećati na 22, a zatim i na 31 milijardu metara kubnih gasa”, kazao je Erdogan.

Početak protoka je planiran za 2018.

Dodao je da će TANAP povezati krajnji istok sa kranjim zapadom Turske od Ardahana do Edirnea. TANAP će prolaziti kroz 20 velikih gradova i 600 sela.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top