Turizam EU ruši rekorde, najviše gostiju u Francuskoj | Ekonomist

Turizam EU ruši rekorde, najviše gostiju u Francuskoj

Turizam u Evropskoj uniji dostigao je novi rekord 2014. godine a Francuska je i dalje najposjećenija evropska zemlja i pored blagog prošlogodišnjeg pada, saopštio je Eurostat.

Tokom prošle godine, broj noćenja u turističkim smještajima u EU dostigao je rekord od 2,7 milijardi, što je za 1,7 odsto više nego 2013. godine, navodi se u saopštenju evropskog Zavoda za statistiku.

Broj noćenja je u stalnom porastu u posljednjih pet godina, poslije pada 2009. godine zbog finansijske krize. Francuska ostaje omiljena destinacija sa 403 miliona noćenja, ali je u padu za 1,2 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Druga privlačna država je Španija, s 401 miliona noćenja, odnosno za 3,1 odsto više nego prethodne godine. Slijede Italija (370 miliona noćenja) i Njemačka (366 miliona).

Letonija, Belgija, Portugal i Grčka doživjele su turistički procvat 2014. s porastom broja noćenja za 11,1 odsto, 7,2 odsto, 7,1 odsto i 6,9 odsto.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top