Turistička ponuda Crne Gore na londonskom World Travel Marketu | Ekonomist

Turistička ponuda Crne Gore na londonskom World Travel Marketu

Crna Gora i ove godine predstavlja turističku ponudu na najznačajnijoj međunarodnoj turističkoj berzi World Travel Market (WTM), koja se održava od 6. do 8. novembra u Londonu, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Delegaciju Crne Gore na ovogodišnjem sajmu predvode ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić. Štand Nacionalne turističke organizacije Crne Gore posjetio je i Ambasador Crne Gore u Londonu Borislav Banović.

Velika Britanija je jedno od najvećih emitivnih tržišta na svijetu. Prema trenutnim prognozama, u 2020. godini 78 miliona Britanaca će putovati u inostranstvo na odmor dok će ih u 2025. biti preko 95 miliona. Najveći broj turista se očekuje iz gradova kao što su London, Mančester, Birmingem, Sautempton, Portsmut, Glazgov i drugi.

Kada su u pitanju navike britanskih turista statistički podaci pokazuju da najveći broj (njih 88%) putuje zbog pasivnog odmora i uglavnom su zainteresovani za ponudu sunce i more, informišu se o destinaciji online (66%) a prilikom odabira destinacije veliku pažnju poklanjaju sigurnosti, atrakcijama, gastronomskoj i kulturnoj ponudi, dok bukiraju odmor 3 do 4 mjeseca unaprijed, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu navike britanskih turista, Crna Gora na ovom tržištu promoviše pasivne odmore, ali i kulturnu ponudu za koju je jedan dio tržišta zainteresovan, naročito u periodima van sezone. S obzirom na avio povezanost sa Londonom i Mančesterom, promocijom će se najviše ciljati ova dva grada i Birmingem, koji ima značajan potencijal.

Kako iz Ministarstva navode, u fokusu aktivnosti crnogorske delegacije je povećanje broja noćenja sa ovog tržišta, drugog po veličini u Evropi, koje je strateški važno u pogledu produženja sezone u Crnoj Gori. U pravcu ostvarenja tog cilja potrebno je nastaviti sa unapređenjem hotelskih kapaciteta u Crnoj Gori i aviodostupnosti naše zemlje iz britanskih gradova. Trenutno sa ovog tržišta, pored nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines-a, letove ka Crnoj Gori imaju i low cost kompanije Ryainair, koja saobraća tokom cijele godine ka Podgorici i Easy Jet, koji realizuje letove ka Tivtu u periodu ljetnje turističke sezone.

Evidentno je da unaprjeđenju vidljivosti i imidža Crne Gore kao turističke destinacije u Velikoj Britaniji doprinose i PR aktivnosti predstavnika velikih projekata u našoj zemlji, kao što su Luštica Bay, Porto Montenegro, Dukljanski vrtovi, Aman rizort i ostali, koje umnogome utiču na rast interesovanja turista za našu zemlju..

Prema zvaničnim statističkim podacima do kraja septembra ove godine u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo 25.530 turista iz Velike Britanije što je 15,64% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, a ostvareno je 112.296 noćenja, što je takođe rast od 13,17%.

Među britanskim turoperatorima koji u svojoj ponudi imaju Crnu Goru od značajnijih se izdvajaju Thomson, Thomas Cook, First Choice, Monarch-Cosmos, Kuoni, Balkan Holidays i drugi. Pored toga, specijalizovani turoperatori sa ovog tržišta u ponudi imaju paket aranžmane za Crnu Goru, koji podrazumijevaju boravak u Crnoj Gori u okviru posjete regionu ili boravak samo u našoj destinaciji.

Kada su u pitanju britanski mediji tokom 2018. godine će se nastaviti saradnja sa turističkim magazinima (online i offline) kao što su Travel Weekly, Travel Trade Gazzete, E_TID, Travelmole, Conde Nast Traveler, Sunday Times, Ultra Travel, Lonely Planet, Huffington Post i ostalima.

Na štandu Crne Gore svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Bara, Tivta, Ulcinja, Herceg Novog, Cetinja i Podgorice, crnogorski hotelijeri HG Budvanska Rivijera, Montenegro Stars Hotel Group, Beppler and Jacobson, Karisma, hoteli Hunguest Sun Resort, Maestral, Regent, i turističke agencije Montenegro Adventures, Guliver Montenegro i Kompas Montenegro.

World Travel Market je jedan vodećih globalnih događaja za svjetsku turističku industriju, u okviru kojeg svoju ponudu predstavljaju svi sektori turizma, uključujući turističke organizacije, avio kompanije, hotele, agencije, softverske kuće itd, objasnili su u Ministarstvu.

Ova najznačajnija svjetska turistička berza okupila je oko 5.000 izlagača iz preko 180 zemalja svijeta, preko 50.000 profesionalaca iz oblasti turizma i preko 2000 predstavnika medija. Stoga je učešće i predstavljanje Crne Gore na ovoj berzi značajno, kako zbog prezentacije ponude na strateški važnom emitivnom tržištu, tako i zbog mogućnosti susreta ponuđača sa partnerima i sa drugih emitivnih tržišta.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top