Turci velesila: 90 aparata za minut

Ankara — Proizvodnja u sektoru kućnih aparata i potrepština u Turskoj povećana je lani za 3 odsto, na 22,5 miliona proizvedenih jedinica, u odnosu na prethodnu godinu.

Sektor proizvodnje kućnih aparata u Turskoj je u 2014. godini povećao izvozne aktivnosti za pet odsto, pokazuju podaci Udruženja proizvođača kućnih uređaja.

Dok je 1959. godine, kada je ova vrsta proizvodnje u Turskoj bila u povoju, proizvedeno samo 15 veš mašina, trenutno se u samo jednom minutu proizvodi 90 kućnih aparata.

“U proteklih deset godina, proizvodnja je porasla 100 odsto. Sam proizvodni sektor raste u prosjeku za šest procenata godišnje”, dodaje se dalje, uz konstataciju da je taj sektor turske industrijske proizvodnje u samom vrhu Evrope.

Cilj je do 2023. godine, kada se obilježava 100 godina od osnivanja Republike Turske, da se postigne proizvodnja od 40 miliona uređaja.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top