Turci trpe bol, investitori uveliko bježe | Ekonomist

Turci trpe bol, investitori uveliko bježe

Turska lira suočava se sa najvećim padom od 2008. i približava se rekordnom minimumu u odnosu na dolar, u vrijeme kada strane investicije uveliko bježe iz Turske.

Inostrani investitori su iz Turske ove godine povukli sredstva vrijedna 7,6 milijardi dolara, uključujući 1,4 milijarde u novembru, mjesecu u kom je ekonomista londonske kompanije Kepital ekonomiks, Vilijam Džekson.

partija predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana JDP uspjela da osvoji većinu glasova na parlamentarnim izborima, piše američka agencija “Blumberg”.

Prvobitna tržišna reakcija na rezultate izbora bila je pozitivna ali je, nakon eskalacije tenzija između Ankare i Moskve zbog ruskog vojnog aviona kog je Turska oborila u Siriji, povjerenje investitora uzdrmano.

Rusija je na obaranje njenog aviona odgovorila mjerama koje udaraju tursku privredu tamo gde je najviše boli, u turističku industriju i izvoz u Rusiju, navodi “Blumberg”.

Veliki spoljni dug čini Tursku osjetljivom na promjenu raspoloženja investitora, pogotovo u svijetlu očekivanja da će SAD podići kamatne stope, što utiče na kurs lire i na turske državne obveznice, navodi

Strateg kompanije SEB iz Stokholma, Per Hamarlund, predviđa da će lira nastaviti da pada, a da će samo u decembru oslabiti 3,7 odsto u odnosu na dolar, na tri lire za dolar.

Džekson veruje da će lira do kraja 2016. pasti čak 11 odsto, pa će se za dolar dobijati 3,25 lira.

Turska lira je u septembru oslabila na rekordni minimum od 3,0752 lire za dolar, a potom je do 20. novembra ojačala osam odsto. Zbog prošlonedeljnog naglog slabljenja, međutim, njen pad od početka godine iznosi blizu 20 odsto.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top