Turci osnovali više od 2.000 firmi u Crnoj Gori | Ekonomist

Turci osnovali više od 2.000 firmi u Crnoj Gori

Investicije iz Turske u Crnu Goru iz godine u godinu rastu, a u prilog tome ide i sve veći broj biznismena iz Turske, koji su brojne poslove pokrenuli upravo u Crnoj Gori.

Trenutno više od 2.000 privrednih društava posluje na tlu Crne Gore, čiji su osnivači državljani Turske. Najviše firmi koncentrisano je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, kao i u glavnom gradu – Podgorici.

Kako je u razgovoru za Agenciju Anadolija rekao Ertac Gungor, predsjednik Asocijacije turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori, interesovanje za ulaganje turskih biznismena iz dana u dan je sve veće.

– Kada sam prije dvije godine došao u Crnu Goru, bilo je oko 250 firmi koje su otvorili turski državljani. Sada je taj broj više od 2.000 firmi. Iz dana u dan se povećava zainteresovanost turskih investitora i biznismena za dolazak u Crnu Goru – kaže Gungor.

On napominje da je ulazak Crne Gore u NATO stvorio dodatnu sigurnost za ulaganje turskih biznismena u Crnu Goru. Na pitanje u koje sektore najviše ulažu biznismeni iz Turske, Gungor ističe da je to građevinarstvo.

– Na prvom mjestu je građevinarstvo, onda turizam, dok su ostali sektori na trećem mjestu. Ne baziramo se samo na sektore, već je cilj otvoriti veće fabrike i smanjiti broj nezaposlenih – rekao je Gungor.

On savjetuje turskim biznismenima da prije nego dođu Crnu Goru istraže tržište gdje žele da ulažu svoj kapital, a takođe za naredni period očekuje dolazak ozbiljnih kompanija iz Turske.

– Postoje informacije da su dvije turske firme zainteresovane za Aerodrome Crne Gore – poručio je Gungor.

Od većih investicija iz Turske, u Crnu Goru posluje kompanija Toščelik, koja upravlja Željezarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar.

Takođe, u kratkom roku otvoreni su objekti velikih turskih brendova Dogtaš i LC Waikiki.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top