Turci grade geotermalnu elektranu u Hrvatskoj | Ekonomist

Turci grade geotermalnu elektranu u Hrvatskoj

Projekt je vrijedan 30 miliona eura, a planirano da elektrana počne s radom 2017. godine.

Predsjednik Upravnog odbora turske kompanije MB Holding Muharrem Balat izjavio je da će ova kompanija graditi prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj, snage deset megavata.

Riječ je o projektu vrijednom 30 milijona eura.

Balat, koji predsjedava i Međunarodnom geotermalnom energetskom unijom, u razgovoru za Anadoliju je kazao kako je plan da elektrana u Hrvatskoj počne s radom 2017. godine. Dodao je kako se ova kompanija u posljednjem razdoblju fokusirala na geotermalnu energiju i da radi na takvim projektima, kako u Turskoj tako i van nje.

Specijalna mehanizacija

Balat je naglasio kako je za projekte u geotermalnoj energiji potrebna specijalna mehanizacija i da je za njeno poručivanje, odnosno kupovinu, potreban duži period.

“Naprije moramo izmjeriti protok i toplinu vode i na osnovu toga ćemo naručiti mašine. S ovim projektom ćemo početi u martu iduće godine. Elektrana u Hrvatskoj će nas koštati oko 30 milijona eura”, rekao je Balat.

Prema njegovim riječima, ova kompanija svoje uspjehe koje je postigla u Turskoj želi da prenese i u Hrvatsku.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top