Tsipras: Grčka se neće vratiti planovima pomoći | Ekonomist

Tsipras: Grčka se neće vratiti planovima pomoći

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je u utorak uveče da Grčka ne može da se vrati planovima pomoći i potčinjavanja, uoči ključnog sastanka u Briselu o budućnosti zemlje.

“Neće biti vraćanja unazad, Grčka ne može da se vrati vremenima (kada su vladali) planovi pomoći i potčinjavanja”, rekao je Tsipras u obraćanju grčkoj Skupštini, koja mu je potom izglasala povjerenje.

Tsipras je rekao da Grčka neće tražiti “produženje plana pomoći” njegovoj zemlji uprkos pritisku iz Berlina, a naveo je i da su neki zahtjevi Njemačke “iracionalni”.

On je rekao da njemački ministar finansija Wolfgang Schouble može da traži to na koji god hoće način ali da Grčka neće tražiti produžetak plana pomoći.

Ministri finansija Evrogrupe sastaju se sjutra popodne u Briselu u nastojanju da postignu sporazum sa Grčkom koja treba da predstavi program reformi u zamjenu za dosadašnji plan međunarodne pomoći koga želi da se otarasi.

Ministar finansija Yanis Varoufakis će u srijedu predstaviti svojim kolegama iz Evropske unije kako Grčka planira da se oslobodi nadzora trojke, glavnih povjerioca koji uključuju Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i Međunarodni monetarni fond.

Taj plan s nestrpljenjem očekuje Berlin, koji navodi da nova grčka vlada nije objasnila konkretno kako namerava da ide dalje kad prekine aranžman sa svojim dosadašnjim kreditorima, prema kome je  zemlja morala da uvede stroge mjere štednje za dobijanje finansijske pomoći.

Tsipras je ipak izrazio očekivanje da će evropski partneri odgovoriti pozitivno na grčke prijedloge i rekao da je Grčka samo tražila vremena i neke olakšice kao vraćanje novca koje joj duguju centralne banke.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top