Tsipras 11 sati pred svojim poslanicima branio pregovore sa Briselom

Tsipras 11 sati pred svojim poslanicima branio pregovore sa Briselom

Grčki premijer je u srijedu na maratonskom sastanku poslanike svoje stranke obavestio o obećanjima koja je evropskim povjeriocima Grčke dao da bi dobio četiri mjeseca produženja programa finansijske pomoći Grčkoj. Poslanici Syrize su nakon sastanka glasanjem podržali sporazum sa Evrogrupom.

Dok tinja nezadovoljstvo u partiji zbog, kako neki vide, kapitulacije Vlade, sastanak iza zatvorenih vrata trajao je više od 11 sati.

Premijer Alexis Tsipras, izabran prošlog mjeseca jer je obećao da će odbaciti zahtjeve povjerilaca za mjera štednje, uključujući smanjenje budžetske potrošnje i povećanje poreza, bio je na velikoj muci da ubijedi tvrdokorne poslanike svoje stranke ljevice, Syrize, da je Vlada postigla uspjeh u pregovorima s evrogrupom.

Grčka je dobila produženje programa pomoći u utorak, obećavši niz mjera, uključujući poštovanje reformi koje je započela prethodna vlada, i ističući volju da suzbije korupciju i utaju poreza.

Obećala je i da neće odustati od privatizacije državnih preduzeća iako je suprotno obećala pred izbore održane 25. januara, a evropskim parnerima je rekla i da neće samostalno preduzimati nikakve
mjere bez konsultacije s povjeriocima Grčke.

Neki članovi partije i ministri su insistirali da se predizborna obećanja moraju sprovesti.

Ministar energetike i životne sredine Panagiotis Lafazanis, zastupnik tvrde linije, ponovio je da neće nastaviti privatizaciju, iako je to bio jedan od ranijih, prvobitnih uslova za 240 milijardi evra kreditne pomoći.  Lafazanis je dnevniku “Etnos” izjavio da će se privatizacija elektro-mreže i proizvodnje struje obustaviti jer još nisu podnijete konačne obavezujuće ponude na tenderu za to.

Ministar finansija Yanis Varoufakis je za Radio RealFm u srijedu rekao da spisak mjera koje je poslao u Brisel da bi dobio nastavak pomoći, sadrži “konstruktivnu dvosmislenost” o privatizaciji. Tekst Varoufakisovog pisma Briselu, kako je rekao, kaže da se završene privatizacije neće poništiti, a da će za one za koje su već pokrenuti tenderi, “vlada poštovati proces, po zakonu”.

“Zakon daje Vladi obje mogućnosti: da mijenja uslove postupka i da provjeri zakonitost postupka”, rekao je Varufakis. “Naš stav je veoma jasan: mora prestati rasprodaja porodičnog srebra po niskim cijenama i na način koji ne dovodi do razvoja privrede”.

Najdirektnija, i kritika najštetnija po Vladu i stranku, došla je prošlog vikenda od evroposlanika Sirize, Manolisa Glezosa (92), čuvenog u Grčkoj zbog skidanja nacističke zastave s Akropolja tokom njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Glezos je napisao otvoreno pismo u kojem se javno izvinio grčkom narodu zbog toga sto je podržao, kako je napisao, “iluziju” – da će omražene mjere štednje odmah biti ukinute.

Grčki parlament će morati da glasa o listi Vladinih ciljeva poslatoj Briselu, što je polazna osnova za nove reformske mjjere, te će one tako postati i zakon.

Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, koji kreditno pomažu Grčkoj, izrazili su rezerve prema obećanjima Atine, rekavši da su dovoljno dobra za produženje, ali nejasna, i da je potrebno da se pretoče u konkretnu akciju.

Bez četiri mjeseca produžetka kreditne pomoći, Grčka bi bila pred nemogućnošću plaćanja, ograničenjem bankarskih transakcija i čak i pred mogućnošću izlaska iz zone evra.

Njemačka kancelarka Angela Merkel čija zemlja daje najveći pojedinačni doprinos kreditnoj pomoći Grčkoj, rekla je da joj je drago što je evrozona “našla polazište za pregovore s novom vladom” u Atini. Ali, naglasila je da predstoji još mnogo posla.

“Moramo nastaviti ovim putem”, rekla je Merkel, dodajući da će to “naravno biti izazov – nemam iluzija o tome”.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top