Trump najavio povećanje obrambenog budžeta za čak 54 milijarde dolara | Ekonomist

Trump najavio povećanje obrambenog budžeta za čak 54 milijarde dolara

Američki predsjednik Donald Trump najavio je “istorijsko povećanje” budžeta za vojsku za više od 9 posto, usprkos tome što su Sjedinjene Države dovršile svoje ratovanje u Iraku i Afganistanu, te još uvijek imaju najjaču vojsku na svijetu.

SAD već sad ima najjaču vojsku na svijetu, te na naoružanje troši gotovo koliko i idućih 14 država zajedno, prenio je Washington Post rezultate Međunarodnog instituta za strateške studije za 2016. godinu.Trump će u prvom prijedlogu budžeta za iduću fiskalnu godinu povećati iznos sredstava Pentagona za 54 milijarde dolara, a isti će iznos smanjiti u neodbrambenim područjima, poput izdvajanja za međunarodnu pomoć, rekao je u ponedjeljak službenik Bijele kuće za budžet.

Predsjednik nema zadnju riječ kod budžeta, pa će njegov plan za vojsku biti predat Kongresu koji, iako ga kontrolišu njegovi republikanci, ne mora nužno prihvatiti njegove namjere. Pregovori o proračunu sa zastupnicima mogli bi trajati mjesecima.

Trump je otkrio da njegov plan budžeta uključuje “istorijsko povećanje budžeta za obranu kako bi se obnovila potrošena vojska Sjedinjenih Država”.

“Ovo je istorijski događaj i poruka svijetu u ovim opasnim vremenima o američkoj snazi, sigurnosti i odlučnosti. Moramo osigurati da naši hrabri vojnici imaju alate koje trebaju kako bi spriječili ratove, a da kad su pozvani da se bore u naše ime, da učine samo jedno: pobjede”, rekao je američki predsjednik.

Prošlog petka je u govoru konzervativnim aktivistima na godišnjoj konferenciji CPAC-a obećao “jedno od najvećih vojnih osnaživanja u američkoj istoriji”.

Novi obrambeni budžet

Takvo povećanje sredstava za vojsku neočekivano je zbog toga što SAD nije uključen ni u jedan veliki rat iako su njegove specijalne i vazdušne snage aktivne u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Službenik upoznat s prijedlogom otkriva da će Trump od Pentagona zahtjevati više novaca za izgradnju mornarice, vojno vazduhoplovstvo, te “snažnu prisutnost na ključnim međunarodnim morskim putevima i prolaznim tačkama” poput Hormuškog kanala i Južnog kineskog mora, što bi moglo pojačati tenzije između Washingtona, te Irana i Kine.

Trump je ranije otkrio da će povećati broj aktivnih vojnika sa sadašnjih 480 hiljada na 540 hiljada, a broj marinaca s 23 na 36 bataljona, tj. za oko 10 hiljada marinaca više. Mornaricu planira pojačati s 276 na 350 brodova i podmornica, a broj taktičkih aviona s 1100 na 1200. No nije otkrio gdje planira pozicionirati nova pojačanja, te za što će ih koristiti. SAD je proteklih godina zatvorio neke od svojih vojnih baza.

Američki je predsjednik najavio i razvoj protivraketne i kibernetske obrane, a prošle nedjelje je za Reuters rekao kako “SAD zaostaje u nuklearnim sposobnostima”, te da će u toj sferi vratiti svoju državu na vrh.

Veliki rezovi u ostalim područjima

Budžet za obranu za prošlu fiskalnu godinu bio je 584 milijardi dolara, tvrdi Kongresni kabinet za budžet, pa bi Trumpovo planirano obećanje od 54 milijarde dolara predstavljalo rast od 9,2 posto. Iduća fiskalna godina počinje u oktobru.

Službenici upoznati s Trumpovim prijedlogom tvrde da će povećanje izdvajanja za obranu dijelom biti finansirano nauštrb izdvajanja za State Department, Agenciju za zaštitu okoline (EPA) i druge neodbrambene programe.

“Napravićemo više s manje, te učiniti vladu posvećenu i odgovornu narodu”, dodao je.

Drugi službenik tvrdi kako rezanje budžeta State Departmenta može ići do 30 posto, što bi izazvalo njegovo veliko restrukturiranje i eliminaciju nekih programa. SAD na State Department i inostranu pomoć godišnje troši oko 50 milijardi dolara.

Više od 120 penzionisanih američkih generala i admirala u ponedjeljak je pozvalo Kongres da u potpunosti finansira američku diplomatiju i međunarodnu pomoć, tvrdeći da je osnaživanje diplomatije, uz obranu, ključno za američku sigurnost.

Nancy Pelosi, najviše pozicionirana demokratkinja u predstavničkom domu, tvrdi da je Trumpov plan o rezanju sredstava za federalne agencije kako bi ih oslobodio za Pentagon dokaz kako ne stavlja interese američkih radničkih porodica na prvo mjesto.

“Rez od 54 milijardi dolara ostaviće dalekosežnu i dugotrajnu štetu na našu sposobnost da zadovoljimo potrebe američkog naroda, te da dobijemo poslove budućnosti”, istakla je Pelosi.

“Predsjednik predaje američku moć u inovacijama, obrazovanju, nauci i čistoj energiji”, dodala je.

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top