Trump najavio da će donirati svoju predsjedničku platu na kraju godine | Ekonomist

Trump najavio da će donirati svoju predsjedničku platu na kraju godine

Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će donirati svoju predsjedničku platu na kraju godine i zatražio od medija da mu pomognu kome da donira novac.

“Predsjednik Trump planira da donira svoju godišnju platu u iznosu od 400.000 dolara, a dozvoliće medijima da odluče kome će otići taj novac,” kazao je portparol Bijele kuće Sean Spicer.

Premda je njegova izjava izazvala smijeh među novinarima, Spicer je naglasio kako je zahtjev ozbiljan.

“Kako bismo izbjegli preispitivanje kome jer doniran novac, dozvolićemo novinarima da odluče gdje ide donirani novac,” dodao je Spicer.

Trump je tokom kampanje obećao da će se odreći svoje plate i da će primati simboličnu naknadu od samo jednog dolara godišnje. To je najavio tokom razgovora u emisiji 60 minuta na TV kanalu CBS News kazavši kako zapravo ni ne zna kolika je predsjednička plata u SAD. Kada mu je voditeljka Leslie Stahl rekla da je plaća 400.000 dolara decidirano je izjavio da neće uzeti taj novac.

Trump nije prvi američki predsjednik koji se simbolički odrekao plate dok je bio u Bijeloj kući.

To je učinio i Herbert Hoover, američki predsjednik tokom ranih tridesetih godina prošlog vijeka. Hoover je bio bogati vlasnik rudnika prije preuzimanja dužnosti i čitavu svoju platu je uplaćivao u dobrotvorne svrhe. Svoju platu u dobrotvorne svrhe uplaćivao je i John F. Kennedy.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top