Trump gura Evropu u recesiju, prijeti nova bankarska kriza | Ekonomist

Trump gura Evropu u recesiju, prijeti nova bankarska kriza

Bez puno pretjerivanja, u rezultate američkih predsjedničkih izbora 8. novembra koji se održavaju za manje od nedjelju dana biće uperene oči cijelog svijeta.

Nakon medijske objave o otvaranju istrage FBI-ja oko elektronske pošte Hillary Clinton, kontroverzni Donald Trump, koji je zaostajao zbog optužbi o seksualnom uznemiravaju koleginica, u anketama je prešao u blago vodstvo. Što će se dogoditi tržištima i svjetskoj ekonomiji ako ipak pobjednikom izađe Trump?

Većina osim, čini se, biznisa iz Silicijumske doline, slaže se da bi Trumpova pobjeda srušila svjetske berze.Ekonomista Simon Johnson s Massachusetts Institute of Technology (MIT) za CNBC je rekao da bi ulazak Trumpa u Bijelu kuću “vjerovatno uzrokovalo pad berzi te ulazak svijeta u recesiju“. Razlog tome vidi u Trumpovim protekcionističkim politikama koje bi dovele do značajnog usporavanja ekonomije, poput britanskog iskustva nakon Brexita.

Debakl banaka u Evropi
Dok SAD uživa u osmoj godini ekonomskog uzleta, Evropa i dalje pleše po ivici recesije na nervozu Evropske centralne banke. Profesor Johnson ističe da je evropska ekonomija toliko fragilna da bi “Trumpova trgovinski uzrokovana recesija gurnula Evropu u duboku recesiju koja bi vjerovatno rasplamsala ozbiljnu bankarsku krizu“. Ne obuzda li se taj rizik, a Johnson smatra da je vjerovatnoća evropskog bankarskog debakla ionako već uznemirujuće velika, slijediće dalja negativna spirala. “U svakom slučaju, efekti na tržišta u razvoju i zemlje s niskim dohotkom bili bi dramatični“, zaključuje Johnson.

Za takvo mišljenje mnogi će reći da je pretjerano, no činjenica je da ga dijeli niz ekonomista iz banaka s Wall Streeta, od Goldman Sachsa do Citigroupa. Premda su upravo ovi američki izbori pokazali ogromnu podijeljenost SAD-a, kandidatura Hillary Clinton, barem kad je riječ o poslovnim krugovima, vidi se kao manje zlo. Činjenica je da investitori i analitičari mrze nesigurnost, pa Clinton predstavlja svojevrsni status quo i iza nje stoje kompanije s popisa Fortune 500. Trump je više kao bombonijera iz filma Forrest Gump, s kojom “nikad ne znaš šta ćeš dobiti”, ističe glavni ekonomist The Lindsey Groupa Peter Boockvar.

Promjene u FED-u
Vjerovatno je da bi Trumpova pobjeda dovela do panične rasprodaje širom svijeta, po principu “prodaja danas, pitanja sutra”. Oni manje brzi na okidaču vjerovatno bi pažljivo vagali portfolio, kompaniju po kompaniju, u zavisnosti od sektora. Od posljedica izgledan je pad meksičkog pesosa zbog trgovinskog rata, čak i do 25 posto po Goldman Sachsu, kao i udar na osiguravajuće kompanije ukine li se ‘Obamacare’. Naftne kompanije pak, i one iz tradicionalnog energetskog sektora, profitirale bi na planu smanjivanja regulacije. Za svijet puno važnija je budućnost FED-a. Trump je najavio da neće ponovo kandidovati Janet Yellen, uslovno kritikujući dugo razdoblje jeftinog novca, a te bi se promjene osjetile širom svijeta.

Izvor: Poslovni.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top