Trostruka mogućnost sloma VB, funta živnula

Kurs britanske funte je prvi put u posljednja četiri dana ojačao, čime je zaustavljen njen najveći pad za gotovo sedam godina.

Kako prenosi njujorška agencija “Blumberg”, funta je danas ojačala prema dolaru za 0,4 odsto, na 1,3983 dolara, nakon što je juče pala na 1,3879 dolara, najniži nivo od marta 2009. godine.

Bruto domaći proizvod (BDP) Britanije porastao je u četvrtom kvartalu 2015. godine za 0,5 odsto, što je ubrzanje u odnosu na rast od 0,4 odsto iz trećeg tromesečja, pokazali su danas objavljeni podaci britanske Kancelarije za statistiku (ONS).

Britanska valuta je prethodnih dana bila u padu, usljed zabrinutosti da će građani Britanije glasati za izlazak iz Evropske unije na referendumu u junu.

Ekonomisti koji su učestvovali u “Blumbergovoj” anketi ocijenili su da će se utrostručiti verovatnoća pada Britanije u recesiju, ukoliko izađe iz najvećeg jedinstvenog tržišta na svijetu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top