Trgovinski rat SAD i EU bi bio štetan za obje strane | Ekonomist

Trgovinski rat SAD i EU bi bio štetan za obje strane

Žan Klod Junker

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker) u razgovoru za njemački nedjeljnik Bild am Zontag (Bild am Sonntag) poručio je da bi trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Evrope bio štetan za obje strane.

Junker je izjavio da “trgovinski rat ne bi bio ni u evropskom, ni u američkom interesu” i naglasio kako je potrebno ozbiljno shvatiti protekcionističke komentare Donalda Trampa i biti pripremljen.

On je istakao kako je zadovoljan što će se u utorak sastati s japanskim premijerom Šinzom Abeom (Shinzom Abeom) jer “kasnije ove godine žele da zaključe sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Japana”.

Američki ministar finansija Stiv Mnušin (Steve Mnuchin) je u četvrtak rekao kako Trampova administracija nema želju da ulazi u trgovinske ratove, već da određene ekonomske odnose treba ponovo analizirati i učiniti ih pravednijim.

Podsjećanja radi, Tramp je optužio Japan da iskorištava slabi jen da bi svom izvozu dao nepravednu trgovinsku prednost. Trampov glavni trgovinski savjetnik Piter Navaro je u sličnoj izjavi optužio Njemačku da koristi “pretjerano potcijenjeni” euro kao konkurentsku prednost.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top