Trgovinski deficit 1,18 milijardi | Ekonomist

Trgovinski deficit 1,18 milijardi

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za osam mjeseci ove godine, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,581 milijardi eura i veća je 11,7 odsto u odnosu na isti period lani.

Trgovinski deficit, usled povećanja spoljnotrgovinske razmjene se, međutim, nije smanjio, već povećao i sada je izvoz 6,8 puta manji od uvoza.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 202,6 miliona, što je više za 5,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji period, dok je uvezeno robe za 1,387 milijardi, što je 12,6 odsto vittte nego lani. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 14,7 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prošle godine kada je iznosila 15,6 odsto“, naveli su iz Monstata.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić je rekao da Crna Gora odavno ima problem sa trgovinskim deficitom.

Nikakve mjere za smanjenje trgovinskog deficita nijesu preduzete. To je pitanje pušteno niz vodu, a kako i ne bi kad nemamo izvozno orijentisanu privredu, već se u kompanijama koje su bile pokretačka snaga privrede, KAP-u, Željezari i Boksitima, smanjuje proizvodnja”, rekao je Lekić za “Dan.

Ranije se, kako je naveo, naš deficit pokrivao direktnim stranim investicijama, koje u poslednje vrijeme nemaju trend rasta.

Uvozimo sve i svašta, država za to ne mari i sve prepušta slučaju pod izgovorom da je riječ o liberalnoj ekonomiji. Vlada mora imati cilj, ekonomske mjere i što manji upliv politike u ekonomiju. Tada se može očekivati smanjenje deficita“, kazao je Lekić.

Kada se deficitu od 1,18 milijardi doda i javni dug od dvije i po milijarde, kako je istakao, sigurno se korača ka bankrotu.

Politika ispred ekonomske struke je motor koji dovodi do ovog stanja. No u politici sredstvo opravdava cilj, a to je izborni rezultat“, zaključio je on.

Za osam mjeseci najviše je izvezeno proizvoda svrstanih po materijalu sektor 6 u iznosu od 61,3 miliona koji čine obojeni metali u iznosu od 44,1 milion i gvožđe u iznosu od 11 miliona. U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 367,1 miliona. Njih, između ostalog, čine električne mašine i aparati sa 89,4 miliona i drumska vozila u iznosu od 88 miliona.

Glavni partner u izvozu i uvozu bila je Srbija sa 45,8 miliona, odnosno 303,4 miliona eura. Poslije Srbije, najviše smo izvezli robe u Mađarsku 29,1 milion i BiH 14,3 miliona. U uvozuje na drugom mjestu bila Njemačka sa 157,6 miliona, a na trećem Kina sa 127,8 miliona.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Izvor: Dan

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top