Trgovina oružjem u zamahu, SAD prednjači

Svjetska trgovina oružjem je u velikom zamahu od 2001. godine, a Sjedinjene Američke Države potiskuju Evropu i sada drže trećinu globalnog “vatrenog” tržišta, dok Rusi imaju tek petinu.

Američki proizvođači oružja ojačali su posljednjih godina svoju svjetsku dominaciju na tržištu naoružanja i nalaze se ispred Rusije i Kine, dok Evropa gubi zamah, navodi Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stokholma (Sipri).

Podaci ovog insituta, koji se odnose na petogodišnji period (2011-2015) da bi mogle da se vide glavne tendencije, pokazuju da obim svjetske trgovine oružjem stalno raste od 2001, poslije pada od oko dvadeset godina.

U oblasti isporuka SAD su daleko ispred drugih, naveo je Sipri u saopštenju. Njihov udio u tržištu naoružanja porastao je na 33 odsto, u odnosu na 29 odsto u periodu 2006-2010.

Iza SAD takođe je napredovala Rusija, sa 5 odsto svjetskog izvoza, iako je taj trend bio dosta lošiji 2014. i 2015. godine kada je Zapad uveo ekonomske sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize.

Rusi izvoze više od Amerikanca u Indiju, koja je najveći svjetski uvoznik. Kina koja je 2010-2014 postala treći svjetski izvoznik oružja i prešla Njemačku i Francusku, ojačala je taj položaj sa oružanom industrijom koja je sve priznatija i koja pre svega snabdijeva azijske zemlje (Pakistan, Bangladeš, Burmu/Mjanmar).

Evropski proizvođači oružja gube udio u svjetskom tržištu. U posljednjih pet godina izvoz Francuske (5,6 odsto tržišta) pao je za deset odsto, a izvoz Njemačke (4,7 odsto) pao je za pedeset odsto. Te industrije snose posljedice pada porudžbina od njihovih evropskih partnera (-41 odsto), koji su uveli budžetsku štednju.

Sa strane uvoznika, Indija ostaje broj jedan (14 odsto) i kupuje duplo više stranog oružja od drugog uvoznika na listi Saudijske Arabije, i tri puta više od Kine.

Američki oružari imaju i najraznolikiju klijentelu. “SAD su prodale ili dale veliko oružje za 96 zemalja u posljednjih pet godina, i američka industrija naoružanja priprema velike narudžbine za izvoz, od kojih ima ukupno 611 borbenih aviona F-35 za devet zemalja”, rekla je direktorka programa naoružanja i vojnih izdataka Instituta Od Fleran.

*Izvor: Beta, Mondo

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top