Trgovci ubrali profit, nafta pala

Njujork/London — Terminske cijene nafte su danas pale, jer su trgovci pokupili profit zarađen tokom prošlonedjeljnog oštrog skoka u cijenama “tečnog zlata”.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 1,35 dolara na 46,89 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 1,41 dolar na 51,58 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari navode da su trgovci profitirali, pošto je cijena WTI u petak porasla za 3,71 dolar, a “brenta” za 3,46 dolara.

“Nastavljamo da vjerujemo da se cijene konsoliduju, jer tržište pokušava da ispravi odnos zaliha i tražnje”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Na obaranje cijena nafte je, kako ocjenjuju analitičari, uticala i zabrinutost da bi štrajk u američkim rafinerijama mogao ugroziti proizvodnju nafte u zemlji koja je vodeći svjetski potrošač tog energenta, pošto je sindikat “Junajted stilvorkers”, koji predstavlja zaposlene u preko 200 američkih rafinerija i hemijskih postrojenja, obustavio juče rad u devet postrojenja zbog neuspješnih pregovora sa rukovodstvom o ugovoru o radu.

Rafinerije u štrajku mogu proizvesti 1,82 miliona barela goriva dnevno, što je samo deset odsto od cjelokupnog kapaciteta SAD.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top