Trenutno rublja jedna od najboljih valuta na svijetu

Trenutno rublja jedna od najboljih valuta na svijetu

Kako ocjenjuje Bloomberg, kolebanje kursa rublje zadaje velike glavobolje berzanskim analitičarima.

Ruska valuta rublja je u prva tri mjeseca prešla iz kategorije najgorih u najbolje valute na svijetu, prevarivši čak i najpouzdanije analitičare u njihovim predviđanjima, ocjenjuje njujorška agencija Bloomberg.

Agencija je navela da sunovrat cijena nafte na najniži nivo za posljednjih šest godina i smanjenje kamatnih stopa su, kao raniji uzročnici slabljenja rublje, pali sada u drugi plan, dok je prekid vatre u Ukrajini postao ključni faktor od uticaja na oporavak ruske valute.

„Nijedna od mojih prognoza u pogledu rublje se nije ostvarila“, saopštio je direktor sektora za trgovinske operacije moskovske investicione kompanije Veles kapital, Evgeny Shilenkov u telefonskom razgovoru za Bloomberg.

Shilenkov je, kako piše agencija, prethodno prognozirao da će rublja oslabiti čak 3,6 odsto u prvom tromjesečju ove godine.

„Ovo je naša realnost, postoji previše različitih faktora koji utiču na rublju. Rublja je apsolutno nepredvidiva“, rekao je Shilenkov.

Prema riječima direktora istraživačkog odjeljenja Commerzbanke u Londonu, Simona Quijano-Evansa, investitori treba da se fokusiraju na događanja u istočnoj Ukrajini kako bi procijenili pravac kretanja rublje.

Njegova predviđanja za posljednja četiri kvartala su bila najbliža tome šta se događa na tržištu. On je predvidio jačanje rublje od 3,9 odsto u tekućem kvartalu i dobit po osnovu lokalnih obveznica, jer nastavak prekida vatre smanjuje perspektive za pooštravanje sankcija i za dalji sunovrat cijena nafte.

Kako ocjenjuje Bloomberg, kolebanje kursa rublje zadaje velike glavobolje berzanskim analitičarima.

Ruska valuta je u prvom tromjesečju ojačala 4,4 odsto, iako je centralna banka Rusije snizila referentnu kamatnu stopu za 300 baznih poena, dok je cijena nafte tipa brent bila 55,17 američkih dolara za barel, 29 odsto niža u odnosu na prethodni kvartal.

Izvor:MinaBusiness

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top