Trend pada vrijednosti kriptovaluta se nastavlja | Ekonomist

Trend pada vrijednosti kriptovaluta se nastavlja

Investitori u kriptovalute su pred velikim izazovima. Od početka godine, bitkoin konstantno gubi na vrijednosti a taj trend prate i ostale valute.

Nakon rekordnih vrijednosti od skoro 20.000 dolara, bitkoin je prvi put pao ispod 8000 dolara još od novembra prošle godine.

Kako bitkoin predstavlja svojevrsni orijentir za ostale valute, jednak ili čak značajniji pad vrijednosti su pretrpele i ostale kriptovalute. Ethereum je izgubio više od 26% vrijednosti u posljednja 24 sata dok je Ripple izgubio preko 32 posto vrijednosti.

Da li je ovo kraj za bitkoin?

Svaki put kad dođe do značajnijeg pada vrijednosti kriptovaluta, a prije svih bitkoina, ponovo se aktuelizuje tema “mjehura koji samo što ne pukne” i druga apokaliptična scenarija. Ipak, teško da je ovo kraj, prije će biti da je ovo još jedno pregrupisavanje, ali i prilika za one sa jačim živcima da kupe valute po nižoj cijeni (koja je i dalje čini se nerealno visoka). Da li će doći do novog rasta ili bar stabilizacije tržišta pokazaće vrijeme, tu bilo koja analiza ne pomaže.

Iako je svaka prognoza nezahvalna, većina investitora i stručnjaka se slažu da neće doći do drastičnih promjena na tržištu i pored pada vrijednosti. Svima je jasno da ovo nije kraj, ali da svakako može da predstavlja jedan vid spuštanja vrijednosti kriptovaluta na neki realniji nivo. Jednostavno nije realno da neka valuta raspon vrijednosti od 800 dolara do 20.000 dolara kao što je to slučaj sa bitkoinom.

Kako je došlo do naglog pada vrijednosti?

Kad je tržište kriptovaluta u pitanju, jasno je da jedan faktor ne može da utiče na promjenu vrijednosti. Ovdje je riječ o više uticaja, subjektivnih i objektivnih, koji mogu promijeniti sliku kompletnog trgovanja. Jedan od razloga pada je svakako vijest o istrazi američke vlade koja je uperena na Bitfinex i Tether. Ukoliko dođe do većih problema u ovom slučaju to može biti ogroman udarac na tržište. Na vrijednost je uticala i vijest da Facebook namjerava da zabrani oglase koji se odnose na kriptovalute, a ne treba zapostaviti ni vijest da ova kompanija sprema svoju kriptovalutu.

Kako su kriptovalute i dalje relativno novo i neistraženo tržište u kojem posluje dosta neiskusnih investitora, svaka loša vijest izaziva paniku i strah da je to početak kraja. Takođe ne treba zanemariti i uticaj država koje su pojačale svoje aktivnosti kako bi regulisale tržište koje je u jednom trenutku poraslo do neslućenih razmjera. Da je regulativa neophodna u nekom obliku pokazali su slučajevi hakerskih pljački mjenjačnica, prije svega u Aziji. Iznosi koji su ukradeni mjere se u stotinama miliona dolara, što dodatno unosi nesigurnost u ulaganja.

Kriminal unosi nesigurnost u bitkoin trgovanje

Ne treba smetnuti sa uma da kriptovalute koristi i organizovani kriminal, na šta je reagovao i Europol. Monero je jedna od kriptovaluta koje nude anonimnost transakcija što dodatno otežava posao organima reda širom svijeta. Ove ilegalne transakcije dovode do razmatranja ukidanja trgovine na teritorijama čitavih zemalja, kao što su to u jednom trenutku razmatrale Kina i Južna Koreja. U tu grupu zemalja treba pomenuti i Indiju koja bilježi značajan rast (ilegalnog) trgovanja, dok je Sjeverna Koreja dežurni krivac za sve hakerske napade.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top