Trećini naftnih kompanija prijeti rizik od bankrota

Gotovo jednoj trećini naftnih kompanija prijeti visok rizik od pada u bankrot u tekućoj godini, jer niske cijene sirovina ugrožavaju njihov pristup sredstvima.

To sve ugrožava i njihovu sposobnost da smanje dug, prema studiji revizorsko-konsultantske kuće Dilojt.

U izvještaju Dilojta, izrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo preko 500 naftnih kompanija širom svijeta, ukazuje se na duboke probleme koji prožimaju energetski sektor, pošto su cijene nafte na najnižem nivou za više od jedne decenije, što ugrožava profitne margine kompanija, primorava ih da režu sopstvene budžete i da otpuštaju na hiljade radnika, prenosi agencija Rojters.

Oko 175 kompanija, koje su u opasnosti od bankrota, posjeduje dug u vrijednosti od preko 150 milijardi dolara, navodi se u danas objavljenom izvještaju, i dodaje da, iako 95 odsto naftnih kompanija može da proizvodi naftu po cijeni koja je ispod 15 dolara za barel, to možda jednostavno nije dovoljno za neke, ocjenjuje Dilojt.

Proizvođači su na putu da ove godine ponovo smanje budžete, a mnogi poručuju da je rast cijena nafte neophodan kako bi povećali profitabilnost, navodi se u izvještaju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top