Treba li kupiti dionice Facebooka i Twittera? | Ekonomist

Treba li kupiti dionice Facebooka i Twittera?

Posljednjih nekoliko godina uz dionice Applea, među malim investitorima najviše se priča o dionicama Facebooka i Twittera. Dionica Facebooka je zaista zadnjih godina rasla mnogo više od prosjeka, no za razliku od Applea, rast cijene ne temelji se na prihodima i profitu koji se ostvaruje danas, nego na očekivanim rezultatima u budućnosti.

Iako odnos cijene dionice i dobiti po dionici nije jedini pokazatelj kojeg je potrebno uzeti u obzir pri odlučivanju o kupnji dionice, jedan je od najvažnijih. Kod razmatranih kompanija pokazuje da su s obzirom na trenutnu dobit koju ostvaruju, dionice Facebooka i Twittera višestruko puta skuplje od dionica Applea, McDonaldsa i Coca-Cole.

Trenutna visoka cijena dionica temelji se na očekivanoj visokoj dobiti u budućnosti, koja može ali i ne mora biti ostvarena. Facebook i Twitter posluju u iznimno dinamičnoj industriji u kojoj se svakog trenutka može pojaviti konkurencija koja će zavladati tržištem, te se trendovi ponašanja korisnika i oglašivača mogu preko noći promijeniti kao što je bio slučaj s masovnim početkom korištenja Interneta putem smartphonea.

S druge strane, kompanije kao što su McDonalds i Coca-Cola profit ostvaruju sada, te je dioničarima redovito isplaćuju što dugoročno pogoduje stabilnom rastu cijene dionica. Osim toga, ove kompanije posluju u puno stabilnijem okruženju, u kojem su potrebna decenije da se ponašanje kupaca promijeni što je više nego dovoljno vremena za prilagodbu ukoliko bude potrebna.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je i dalje moguć iznadprosječno visok rast cijena dionica Facebooka i Twittera ali s obzirom na rizik koji dolazi s ulaganjem u takve dionice, u njih ne bi trebalo uložiti sav novac namijenjen ulaganju u dionice nego samo manji dio. Ostatak bi trebao biti ravnomjerno raspoređen u desetak ili više stabilnih kompanija u što više različitih djelatnosti. Takvom diverzifikacijom značajno se smanjuje rizik velikog pada u slučaju loših odluka pojedine kompanije i promjene trendova u pojedinim djelatnostima.

Izvor: liderpress.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top