Tražnja zlata u porastu zbog niskih cijena | Ekonomist

Tražnja zlata u porastu zbog niskih cijena

Globalna tražnja zlata porasla je u trećem kvartalu, najvećim dijelom zahvaljujući skoku kupovine tog plemenitog metala u SAD, u vrijeme kada investitori koriste pad cijena, saopštio je juče Svjetski savjet za zlato (WGC).

Ukupna tražnja zlata je u tri mjeseca zaključno sa septembrom iznosila 1.121 tonu, osam odsto više u odnosu na isti period 2014, navodi WGC, a prenosi agencija Frans pres.

„Kina i Indija i dalje su dominantne na globalnom tržištu zlata i iz te dvije zemlje došlo je blizu 45 odsto ukupne tražnje, ali ono što je karakteristično za dati kvartal je da je širom svijeta zabilježena reakcija kupaca na pad cijena“, rekao je predsjednik sektora WGC za razvoj tržišta Alistar Hjuit.

Prema njegovim riječima, najdramatičniji skok tražnje zlatnih poluga i novčića zabilježen je u SAD, gdje je tražnja bila najviša u posljednjih pet godina i iznosila je 33 tone. Tražnja nakita takođe je porasla, i to šest odsto, u kvartalu kog tradicionalno karakteriše nisko interesovanje, dodao je Hjuit.

Cijena zlata je u julu pala na najniži nivo u posljednjih pet godina od 1.072,35 dolara za uncu. Nakon rasta iz prethodnih nedjelja, cijena je juče ponovo pala na nivo približan julskom od 1.074,08 dolara. WGC napominje da veliki dio tražnje zlata i dalje dolazi iz centralnih banaka širom svijeta, budući da se zlato smatra sigurnom investicijom u vrijeme ekonomskih teškoća.

Izvor:Capital.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top