Tražite posao? Želite da napredujete? Predstavite se putem veb-sajta! | Ekonomist

Tražite posao? Želite da napredujete? Predstavite se putem veb-sajta!

Ako želite da pronađete dobar posao ove godine, lični veb-sajt može biti vaše tajno oružje.

„To je odličan način da podignete sebe, kao vaš lični brend, na nivoviši od profila na LinkedIn-u“, kaže Nik Masario, direktor firme koja se bavi personalnim marketingom. „Poslodavci traže kandidate on-lajn i željeli bi da upoznaju bolje nečije radne performanse i iskustvo. Žele da upoznaju kandidate i upoznaju njihovu socijalnu i kulturnu stranu, koje mogu biti veoma važne u poslu“, dodaje on.

Neki ljudi su već napravili svoj personalni veb-sajt, međutim, istraživanja pokazuju da skoro polovina to iskustvo opisuje kao nešto što oduzima previše vremena, ili su već odustali od ove ideje. Od onih koji su istrajali, oko 70% vjeruje da je ovakav vid prezentacije važna stavka u pravljenju personalnog brenda, a isto toliko ih smatra da poslodavci pregledaju ove sajtove prije zvaničnih intervjua.

Oko polovine smatra da je ovo koristan način privlačenja poslodavaca, uz benefite profesionalnog prepoznavanja i povezivanja. Respektabilnih 61% kaže da su dobili ponudu za posao, zahvaljujući svom personalnom blogu.

Masario sugeriše da, tokom izrade personalnog veb-sajta, uvrstite sljedeće stavke:

Uvod – dobrodošlica čitaocima vašeg sajta. Takođe, u ovom dijelu treba da se predstavite – ime, zanimanje, važna poslovna dostignuća, fotografija.

Biografija – ispričajte svoju ličnu priču i upoznajte čitaoca sa svojim personalitijem, interesovanjiima, hobijima.

Radno iskustvo – u ovom obliku treba biti manje formalno napisano, ali da sadrži sve važne stavke.

Blog – „Blog je sjajan, ali oduzima mnogo vremena“, kaže Masario. „Za one koji su stvarno posvećeni ovoj priči, ovo je sjajan način da pokažu svoje znanje i/ili društveni angažman“.

Obrazovanje – navedite gdje ste išli u školu, koje diplome i sertifikate ste stekli, napredovanja i drugo, za šta smatrate da može biti važno.

Projekti i primjeri rada – ovo je, prema Masariju, veoma važna stavka. „Napravite malu prezentaciju vaših radova ili projekata u kojima ste učestvovali, i dokumentujte sa par fotografija“.

Vještine – dobra stavka da ljudima jasno i koncizno kažete u čemu ste dobri. Obratite pažnju na dobra vizuelna rješenja u ovom dijelu.

Galerija fotografija – ovo možda nije bliska ideja svima, ali ako ste grafički dizajner ili fotograf, definitivno je morate uvrstiti.

Reference – lijepo je ljudima pričati o sebi, ali ćete priči dati dodatnu težinu, ako imate potvrdu od nekog trećeg.

Video sekcija – sekcija predviđena za intervjue, produkcije ili video u kome predstavljate samog/samu sebe. Ovo može biti veoma kreativan i interesantan dio sajta.

Profesionalni opus – može uključiti publikacije, nagrade, patente, i sve što pokazuje vašu profesionalnu stranu.

Društveni profil – upoznajte ljude sa svojim „običnim ja“, kroz priču i društvene mreže.

Kontakt informacije – osigurajte da vas poslodavci mogu lako kontaktirati – uvrstite kontakt formu, ali i e-mail i kontakt telefon.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top