Transformaciona spajanja kompanija na rekordnom nivou | Ekonomist

Transformaciona spajanja kompanija na rekordnom nivou

Prednost ugovora o spajanju i preuzimanju kompanija na globalnom nivou dostigla je rekordan nivo u prvom ovogodišnjem kvartalu od 1.200 milijardi dolara.

Poreska reforma u SAD i brži privredni rast u Evropi podstakli su mnoge kompanije na sklapanje novih poslova.

Snažna tržišta akcija i obveznica i jak priliv gotovine u kase korporacija takođe su podigli povjerenje izvršnih direktora, uvJerivši ih da je sada dobar trenutak za transformaciona spajanja, prenosi britanska agencija Rojters.

Dok je vrijednost globalnih ugovora o spajanju i preuzimanju porasla u prvom tromJesečju za 67 posto na godišnjem nivou, broj sklopljenih poslova pao je za 10 prcenata, na 10.338, pokazuju preliminarni podaci kompanije Tomson Rojters, što, kako ocjenjuje, ukazuje na činjenicu da se vrIJednost sklopljenih ugovora u prosjeku povećava.

Među najvećim poslovima u ovom kvartalu bio je ugovor američke kompanije Signa Korp (Cigna Corp) o preuzimanju američkog farmaceutskog lanca Ekspres Skripts Holding, vrijedan 67 milijardi dolara, kao i ugovor njemačke kompanije E.ON, koja je za 38,5 milijardi dolara kupila RWE-ovu kompaniju za obnovljive izvore energije Inodži.

U Evropi su udvostručena spajanja i akvizicije u prvom kvartalu, u SAD su skočila za 67 posto, a u Aziji za 11 posto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top