Trampove imigracione mjere oborile svjetske berze | Ekonomist

Trampove imigracione mjere oborile svjetske berze

Prvi trgovački dan u sedmici donio je najveći dnevni pad na svjetskim berzama u tekućoj godini, kao posljedica mjera Trampove administracije u vezi sa zabranom ulaska imigranata iz pojedinih arapskih zemalja u SAD.

Dow Jones je oslabio 0,6% okončavši trgovanje ispod 20.000 poena, a gubitnike je predvodio Goldman Sachs. Indeks S&P 500 zabilježio je pad od 0,6% na 2.280,9 poena, uz najslabiji učinak sektora energetike. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, je izgubio 0,8% vrijednosti zatvorivši trgovanje na nivou od 5.613,7 poena.

Vodeći evropski indeksi takođe su oslabili na početku trgovačke nedjelje. Njemački DAX je pao 1,1% na 11.681,9 poena, a akcije energetskog sektora su bile među najvećim gubitnicima. Francuski CAC je oslabio 1,1% na 4.784,6 poena, dok je britanski FTSE pao 0,9% na 7.118,5 poena.

Tržište nafte je zabilježilo gubitke na jučerašnjem trgovanju, usljed zabrinutosti investitora da će povećana aktivnost američkih proizvođača iz škriljaca povećati globalnu ponudu uprkos tome što se mnogi svjetski proizvođači trude da poštuju dogovor o ograničavanju proizvodnje. Nafta tipa WTI je pala skoro 1% na 52,67 USD po barelu, dok je evropski Brent izgubio 0,4% vrijednosti na 55,3 USD po barelu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top