Trampova Montenegrovizija | Ekonomist

Trampova Montenegrovizija

Jutrenje, srijeda 18. jul 2018.godine, Podgorica… Aplikacije od gotovo svih crnogorskih medija, ma ko se god svrstavao u iste, posjedujem na svom pametnom telefonu, je l’ te… Nakon konekcije sa Gospodinom Internetom tog 18. jula, moj pametni uređaj počeo je proizvoditi mnogobrojna obavještenja, inače više nego što mu je to praksa. Pogledah u pametnog drugara. Znam da budilnici nisu moja navika. Za tim nema potrebe, jer su to uslovile neke deformacije od ranije, ali o tome drugom prilikom. Kad ono, ni manje ni više, svi ti isti mediji, od kojih obavještenja primam na telefonu, prenesoše sljedeću vijest.

– Crna Gora je mala država sa veoma snažnim ljudima. Oni su veoma snažni ljudi. Oni su veoma agresivni ljudi, možda će postati agresivni i čestitam, u Trećem svjetskom ratu smo – kazao je američki predsjednik Donald Tramp u intervjuu za Foks njuz, a govoreći o funkcionisanju i finansiranju NATO saveza. Tako je šef Bijele kuće na pitanje novinara, zašto bi njegov sin išao da brani Crnu Goru, kazao da je pitao istu stvar uz opasku da smo ovo gore navedeno, dakle agresivni.

Teorije zavjere i dušebrižnici

Iskren da budem, bez ikakve pretenzije ili navijanja prema bilo kome, ovakvom izjavom predsjednika Trampa i nijesam bio iznenađen. Zašto? Zato što je to sasvim očekivano od nekog poput njega, a uzimajući u obzir sve ono što je prije govorio i radio ne za Crnu Goru, već inače. Njegovi neobični nastupi su konstanta, te nisam ostao zatečen ovakvom izjavom. Možda je sve ovo uticalo i to što znam da bi nas SAD, u slučaju ne daj Bože situacije, branile, neka to bude pod broj jedan, uprkos izjavi Donalda Trampa koju sam više uzeo kao relaksiranu, nego kao ozbiljnu bez obzira ko je on… Mjesto broj dva neka zauzme činjenica da čl. 5 Vašingtonskog ugovora, kao NATO dokumenta, obavezuje svaku članicu na odbranu ostalih u slučaju napada, ali i to da se napad na jednu smatra napadom na sve članice Alijanse. Suma sumarum, Amerika bi nas branila u onom ne daj Bože slučaju, no duboko sam ubijeđen da nam to skorije neće trebati, što je još jedna pozitivna stvar.

Čim se pojavila ovakva izjava predsjednika Trampa, krenule su i prozivke, reakcije i kontrareakcije crnogorske javne scene, ne čitave… Ali, bilo je tu znanih, neznanih, pozvanih i nepozvanih koji su iskomentarisali Trampov nastup obraćajući se masama različitim sredstvima komunikacije. Krenuše prve teorije zavjere, od Putina i majke Rusije, preko prozivki i poziva upućenih izvršnoj vlasti, američkoj diplomatskoj misiji… Bilo je tu i toga da je budućnost Zapadnog Balkana neizvjesna, ali i velikog sarkazma od prikazivanja metropola koje su usljed Trećeg svjetskog rata, navodno, sravnjene sa zemljom. Osim crnogorske, u priču se uključila i regionalna, ali i svjetska konsultantska i nekonsultanska javnost.

Sve ovo me zamislilo i navelo na ozbiljno dumanje da pozovem i svog vremešnog, javnosti radi da budem precizan, 83-godišnjeg đeda, čisto eto da ga pitam šta on misli o tome. Ne mogu da se prisjetim šta me je u tome omelo… Valjda me razumijete, kad mogu NVO, neki desničarski ekstremi, zvaničnici i marginalci da komentarišu, što ne bi i moj đed? On nema pretenzije za javnim nastupom. Čisto bi to bilo onako među nama.

P. S. broj 1: Kada sam vidio neke domicilne javne ličnosti kako dušebrižnički komentarišu Trampovu izjavu, bio sam iznenađen, no opet znajući da su „doktori opšte prakse“, dođoh do zaključka zašto takvi nastupi…

Pobjednici i gubitnici

– Da reaguje Vlada, da se oglasi premijer, čekamo reakciju Vlade – neki su od komentara i poruka kojima opet zasuše mediji, a reprodukujući poruke javnih dužnosnika različitih zvanja, znanja i zanimanja, ne svih…

– Mi gradimo prijateljstva, ni jedno nismo izgubili, a ujedno smo sposobni da hrabro i odlučno branimo i odbranimo sopstvene nacionalne interese. Zemlja smo koja je primila i zaštitila 120.000 unesrećenih ljudi i porodica. Država koja je prva u Evropi pružila otpor fašizmu i danas kao nova članica NATO-a i kandidat za Evropsku uniju doprinosi miru i stabilnosti ne samo na evropskom kontinentu već širom svijeta, zajedno sa američkim vojnicima u Avganistanu – reagova Vlada Crne Gore.

Smiraj

Reakcija izazva još par komentara na ovu temu i javnost po ovom pitanju utihnu. Bio je to kraj ili the end (engl. kraj) jedne, skoro pa bespotrebno, dižene halabuke u javnosti. Tako je balkanski Montenegro postao centar svjetske pažnje u roku od pola minute pominjanja američkog prvog čovjeka, a nakon nešto više od 24 sata, šou se završio. Da, šou… Predsjednik Tramp je odavno poznat po tome, te bilo kog upućenijeg pojedinca ovo ne treba da čudi, ali ni brine. Trampova Montenergovizija je za kratko vrijeme doživjela plantearnu slavu, ali i smiraj. Od svega ovoga, imajući u vidu ko nas je pomenuo, vjerujem da će Crna Gora imati samo korist, jer je i to jedna vrsta reklame, iako možda ne izgleda tako na prvi pogled

P. S. broj 2: Od Crne Gore neka niko ne očekuje da će započeti Treći svjetski rat.

Konačni P. S. (da se ne bih zabrojao): Naročito sam čekao da se i zvani i nezvani, i pozvani i nepozvani raspišu i ispišu na ovu temu, te da se na kraju čuje i moje skromno zapažanje.

Sad stvarno, THE END!

Komentariši

Top