Trampova istorijska blokada, hitno se traži kompromis | Ekonomist

Trampova istorijska blokada, hitno se traži kompromis

Trampova blokada budžeta traje 31 dan i to je najduža blokada dijela federalne vlade u Americi ikad. Lider republikanaca u Senatu ima predlog da se ona okonča, prenosi Tanjug.

Demokrate, međutim, misle, da je predlog senatora Miča Mekonela osuđena na propast.

Plan predsjednika SAD predviđa da će imigranti koji su ušli u zemlju ilegalno kao djeca, biti zaštićeni tri godine od deportacije, a sadrži i produženje zaštićenog statusa za ljude koji su otišli iz svojih zemalja zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

Tramp traži 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

– Predsjednik je u u suštini predstavio plan za rješenje krize na granici, za bezbjednost granice i otvorio nam put da deblokiramo vladu – poručio je američki potpredsjednik Majk Pens.

Demokrate ponavljaju da je zid na granici neefikasno i skupo rješenje. Oni traže od Trampa i republikanaca da se prvo deblokira rad vlade, a onda otvori dijalog o bezbjednosti na granici, prenosi Glas Amerike.

– Mislim da potpredsjednik i predsjednik znaju da ono što je Tramp najavio nema šanse da prođe. Mislim da je predsjednik samo namjeravao da spriječi pad svog rejtinga, a to nas neće dovesti do deblokade rada Vlade. Tramp je na početku blokade rekao da je ponosan zbog toga, ali mora da je prekine i to je ono što mi očekujemo da čujemo od njega – kaže demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif.

__________________________________________________________________

Izvor: Tanjug, Glas Amerike

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top