Tramp želi još 4 milijarde dolara za odbranu od sjevernokorejske prijetnje

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je Kongres u ponedjeljak da odobri dodatnih 4 milijarde američkih dolara vojnom proračunu zbog prijetnje Sjeverne Koreje, uoči svoje prve posjete Južnoj Koreji nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti u januaru.

“Ovim sredstvima finansiraće se dodatni napori za otkrivanje i obranu od sjevernokorejskih napada balističkim projektilima na SAD, njene snage, saveznike ili partnere i za poraz (Sjeverne Koreje)”, napisao je Tramp u pismu Kongresu.

On je ponovio zahtjev Kongresu da osigura 1,6 milijardi dolara da se izgradi zid na američkoj granici s Meksikom.

Trampov plan o izgradnji zida bio je glavni dio njegove uspješne predsjedničke kampanje, no neki republikanci u Kongresu smatrali su ga upitnim, kao i većina demokrata.

Američki predsjednik svoj je zahtjev iznio za vrijeme svog prvog puta u Aziju gdje se ponovno susrijeće s regionalnim partnerima i drugim zvaničnicima koji su fokusirani na pitanje kako riješiti problem sjevernokorejskoga nuklearnog i balističkog programa.

Tramp je prvobitno tražio 9,9 milijardi u periodu do 30. septembra 2018. za odbrambene projektile, što su neki zastupnici odbacili kao preniske zahtjeve.

Trampovi zahtjevi za povećanjem odbrambenog proračuna uključuju 700.000 dolara za popravak šteta na brodovima američke mornarice nakon nedavnih pomorskih nesreća i 1,2 milijardu za povećanje snaga u Afganistanu i južnoazijsku strategiju njegove vlade.

Republikanski čelnici odbora za oružane snage Senata i Predstavničkog doma senator Džoon Mekejn i Mak Tornberi u zajedničkoj su izjavi rekli da pozdravljaju Trampov zahtjev.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top