Tramp: Vjerujem da će Sjeverna Koreja održati obećanje | Ekonomist

Tramp: Vjerujem da će Sjeverna Koreja održati obećanje

Američki predsjednik Donald Tramp izrazio je uvjerenje da će se Sjeverna Koreja pridržavati svog obećanja o obustravljanju raketnih proba.

Tramp se priprema za najavljeni samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom koji bi trebalo da bude održan u maju.

Tramp je juče naveo na društvenoj mreži Tviter da je Sjeverna Koreja odustala od takvih testova od novembra 2017. godine i da je “obećala da to neće činiti”.

“Vjerujem da će održati obećanje”, naveo je predsjednik SAD.

Agencija AP navodi da je Tramp nastavio sa optimističnim stavom i u subotu uveče kada su okupljeni građani na jednom skupu izviždali Trampovo pominjanje Kim Džong Una.

“Ne, to je veoma pozitivno… ne, posle sastanka možete to da uradite, ali sada moramo biti veoma fini i da vidimo šta će se dogoditi, hajde da vidimo šta će se desiti”, rekao je Tramp.

Tramp je iznanadio mnoge u američkoj administraciji ali i izvan nje u četvrtak kada je rekao visokim južnokorejskim zvaničnicima nakon što su se vratili iz posjete Sjevernoj Koreji da je voljan da prihvati poziv sjevernokorejskog lidera.

On je razgovarao s predsjednikom Kine Si Djinpingom i premijerom Japana Šinzom Abeom i naveo na Tviteru da su te dvije zemlje zadovoljne što on radi na diplomatskom rješenju krize na Korejskom poluostrvu.

Tramp je takođe rekao da Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Sjeverne Koreje, “nastavlja da pomaže”.

AP navodi da je Tramp najprije na Tviteru pogrešno napisao ime predsjednika Kine navodeći “Sinping” a ne Si Djinping u tvitu o Kini, ali da je to kasnije ispravio.

Sjeverna Koreja je 2017. godine zaprijetila da bi mogla da ispali rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD obećao Pjongjangu da će se suočiti s “vatrom i bijesom”.

Tramp je kritikovao i medije zbog načina na koji su izvještavali o njegovoj odluci da pristane na direktne pregovore sa Sjevernom Korejom.

On je kazao su tokom prva dva sata izvještaji bili “nezamislivi”, ali da je to promijenjeno narednog dana.

Američki predsjednik je u četvrtak pozitivno odgovorio na predlog vođe Sjeverne Koreje da se sastane s njim, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.


 

Izvor: Bd2

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top