Tramp: Već smo izgubili trgovinski rat

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je njegova zemlja već izgubila trgovinski rat. Braneći svoj predlog za proširenje liste kineske robe koja bi se carinila, rekao je da bi taj potez mogao da izazove malo bola ali da će Sjedinjenim Država dugoročno biti bolje.

– Već smo izgubili trgovinski rat. Nemamo trgovinski rat, jer smo ga već izgubili – rekao je Tramp u intervjuu u radio emisiji “Berni & Sid” za njujoršku stanicu 77 VABC, a prenosi agencija Rojters.

– Ne kažem da neće malo boljeti, ali naše tržište je poraslo za 40 do 42 odsto, pa možemo malo od tog rasta da izgubimo. Ali ćemo imati mnogo jaču zemlju kad završimo. Možda ćemo primiti udarac, ali znate šta, na kraju ćemo biti mnogo jači – poručuje američki predsjednik.

On je inače dao nalog administraciji da razmotri uvođenje carina na dodatnih 100 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine. Kinesko ministarstvo trgovine je, reagujući na novi potez Trampa, najavilo da će Peking uzvratiti istom mjerom, bez obzira na cijenu, kako bi odbranio interese države i svojih građana.

Komentariši

Top