Tramp uveo carine na meksičku robu

Predsjednik SAD Donald Tramp uveo je carine od pet odsto na svu meksičku robu kao vid pritiska na Meksiko da učini više u suzbijanju talasa migranata iz Centralne Amerike koji pokušavaju da stignu u SAD.

Carine će stupiti na snagu 10. juna, a Tramp je rekao da će carine postepeno rasti dok se problem ilegalne imigracije ne riješi.

Tramp je odluku o carinama objavio na Tviteru nakon što je juče novinarima rekao da planira “važnu izjavu”.

Predsjednik SAD je optužio meksičku vladu da nije dovoljno učinila da spriječi kretanja ka SAD migranata iz centralnoameričkih zemalja poput Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopes Obrador juče je rekao da će šef meksičke diplomatije biti na čelu delegacije koja će s Vašingtonom pregovarati o mirnom i diplomatskom rješenju.

Obrador je u otvorenom pismu Trampu naveo da se socijalni problemi ne rješavaju carinama ni prisilnim mjerama i pozvao se na istoriju SAD kao nacije imigranata, rekavši da Kip slobode nije prazan simbol.

Još uvijek se ne zna kako će Trampova odluka uticati na novi američko-meksičko-kanadski trgovinski sporazum.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top