Tramp traži veću prodaju američkog oružja | Ekonomist

Tramp traži veću prodaju američkog oružja

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, uskoro bi mogao predstaviti napore za olakšavanje propisa, za prodaju robe drugim državama. Naime, administracija američkog predsjednika nadomak je finalizacije novog plana “Kupujte američko”, kojim od američkih vojnih atašea i diplomata traži da pojačaju napore za veću prodaju američkog oružja u inostranstvu.

Već početkom februara, predsjednik Tramp bi  trebao predstaviti sveukupne napore Vlade za olakšavanje propisa, za prodaju američke vojne opreme drugim državama, bilo da je riječ o borbenim avionima i dronovima ili o ratnim brodovima ili artiljeriji, tvrde izvori upoznati s planom. Tramp tim potezom nastoji ispuniti obećanje iz predizborne kampanje o kreiranju novih radnih mjesta u SAD-u posredstvom prodaje više robe i usluga u inostranstvu, a sve u cilju obaranja američkog trgovinskog deficita sa šestogodišnjeg maksimuma od 50 milijardi dolara.

Administracija je takođe pod pritiskom američke vojne industrije, koja se suočava s rastućom konkurencijom stranih rivala, kao što su Kina i Rusija.

– Strategija aktivnijeg sudjelovanja Pentagona i Stejt Departmenta u prodaji oružja u inostranstvu naročito bi mogla donijeti korist velikim američkim proizvođačima vojne opreme, kao što su “Lockheed Martin” i “Boeing” – izjavio je jedan visoki zvaničnik Stejt Deparmenta.

Međutim, bilo kakvo labavljenje ograničenja na prodaju oružja biće u suprotnosti s principima zaštite ljudskih prava i kontrole naoružanja, kažu aktivisti. Oni upozoravaju na veliki rizik od raspirivanja nasilja u regijama poput Bliskog istoka i Južne Azije ili od toga da oružje bude preusmjereno i upotrijebljeno u terorističkim napadima.

 

Komentariši

Top