Tramp prijeti Siriji vojnim udarom, večeras hitna sjednica SB UN | Ekonomist

Tramp prijeti Siriji vojnim udarom, večeras hitna sjednica SB UN

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je skorim vojnim udarom na Siriju zbog napada hemijskim oružjem na civile i upozorio da će Rusija, ili bilo koja druga zemlja, za koju se ustanovi da je odgovorna za taj napad platiti cijenu. On je sinoć, pred početak sastanka sa vojnim zvaničnicima u Bijeloj kući, izjavio da će donijeti odluku vrlo brzo o tome kako će SAD djelovati.

Mi imamo mnogo vojnih opcija i obavijestićemo vas vrlo skoro – rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

U navodnom napadu hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi 7. aprila poginulo je više od 40 ljudi, među kojima su i djeca. Za napad se okrivljuju snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada koje su odbacile odgovornost. Zapadne zemlje smatraju da Asad nije mogao da djeluje bez podrške svojih saveznika Rusije i Irana. Tramp je rekao da će se na taj napad odgovoriti i to snažno. Na sastanku su bili ministar odbrane Džim Matis i načelnik združenog generalštaba SAD, general Džozef Danford.

Sa druge strane, ruska vojska je saopštila da su njeni vojnici istražili mjesto napada u predgrađu Damaska i da nisu našli dokaze da je upotrijebljen otrovan gas.

Tramp je rekao da je skoro izvjesno da je Sirija odgovorna za napad. Vlada Bašara al Asada je to negirala. Tramp je osudio napad kao ogavan, užasan i varvarski.

– Ako je Rusija, ako je Sirija, ako je Iran, ako su svi zajedno, utvrdićemo mi to – rekao je Tramp.

SAD su pozvale Savjet bezbjednosti UN da usvoji rezoluciju kojom bi se osudila dalja upotreba hemijskog oružja u Siriji i ustanovi novo tijelo koje bi utvrdilo odgovornost za hemijske napade. Sjednica SB UN biće održana večeras. Ruski ambasador pri UN Vasili Nebenzja optužio je Vašington da namjerno podstiče međunarodne tenzije prijetnjama Rusiji tonom koji nije prihvatljiv čak ni za vrijeme Hladnog rata.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli rekla je danas pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija da je došao trenutak za pravdu poslije navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi.

– Došli smo do trenutka kada svijet treba da vidi pravdu. Ovakav hemijski napad može da izvede samo čudovište. SAD su odlučne da čudovište koje baca hemijske bombe na sirijski narod natjeraju da položi račune – navela je Hejli.

Komentariši

Top