Tramp otvorio trgovinsku istragu protiv Kine i drugih izvoznika jeftinog čelika | Ekonomist

Tramp otvorio trgovinsku istragu protiv Kine i drugih izvoznika jeftinog čelika

Američki predsjednik Donald Tramp otvorio je trgovinsku istragu protiv Kine i drugih izvoznika jeftinog čelika na američko tržište.

To je povećalo mogućnost od uvođenja novih carina i prouzrokovalo uzlet akcija pojedinih američkih čeličana za gotovo osam odsto, izvještava Rojters.

Navodeći kao razlog zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, Tramp je pokretanje istrage najavio na ceremoniji u Bijeloj kući, kojoj su prisustvovali direktori američkih čeličana Nukor, Junajted stejts stila i Timken stila, zajedno sa državnim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, milijarderom koji je dio bogatstva stekao na investicijama u sektoru čelika.

“Čelik je od ključnog značaja kako za ekonomiju, tako i za našu vojsku. Ovo nije područje gdje sebi možemo priuštiti da postanemo zavisni od drugih zemalja”, rekao je on tom prilikom.

Najveći dio glasova u američkim industrijskim saveznim državama, Tramp je osvojio zahvaljujući obećanju da će povećati proizvodnju i “stati na kraj” trgovinskim praksama Kine.

Kina je najveći proizvođač čelika na svijetu i proizvodi znatno više nego što troši, zbog čega višak prodaje u inostranstvu, često po niskim cijenama koje ugrožavaju domaće proizvođače, navodi britanska agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top