Tramp obrisao milijarde avio-kompanijama | Ekonomist

Tramp obrisao milijarde avio-kompanijama

Za samo dva dana, odluka Donalda Trampa o zabrani ulaska svim izbjeglicama u Sjedinjene Američke Države, odnijela je 4,9 milijardi dolara najvećim avio-kompanijama.

Posljedice ovakve odluke dovele su do velikih padova profita, a na čelu je Amerikan erlajns grupa, najveći prevoznik na svijetu, koji predvodi pad od 5,8 odsto.

Ovakav razvoj događaja zabrinjava i investitore. Postoji mogućnost da SAD ograniči ili proširi ovu zabranu, a druga opcija je, kako navodi Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj, rast troškova za prevoznike koji će pokušati da primijene nova pravila ili da plate cijenu ukoliko to ne učine.

Nije lako predvidjeti, ali postoji i mogućnost da neki ljudi potpuno okrenu leđa putovanju u Sjedinjene Američke Države.

Amerika postaje sve manje dobrodošlo mjesto i mjesto sa sve manje gostoprimljivosti, što može da utiče na slobodu putovanja”, rekao je Džim Koridor, avio analitičar.

I drugi analitičari vjeruju da će bilo koji udarac na američke avio-kompanije doći vjerovatno od njihovih međunarodnih partnera koji obezbjeđuju putnicima konekciju između SAD i drugih zemalja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top