Tramp: Izgradiću zid prema Meksiku | Ekonomist

Tramp: Izgradiću zid prema Meksiku

Pred kompletnim Kongresom okupljenim u Vašingtonu, američki predsjednik Donald Tramp u govoru o stanju nacije obećao je da će na granici s Meksikom  izgraditi zid.

– U prošlosti, većina ljudi u ovoj sali glasala je za zid, ali pravi zid nikada nije izgrađen. Ja ću ga izgraditi – rekao je Tramp u svom drugom govoru o stanju nacije.

Iako je ilegalnu imigraciju nazvao hitnom nacionalnom krizom, Tramp nije proglasio vanredno stanje koje bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres za finansiranje zida. Umjesto toga, pozvao je republikance i demokrate da postignu kompromis o imigraciji.

– Zidovi djeluju i zidovi spašavaju živote. Stoga hajde da postignemo sporazum koji će učiniti Ameriku sigurnom -pozvao je Tramp.

Tramp je napomenuo da Sjedinjene Države prolaze kroz ekonomsko čudo, da Amerika pobjeđuje svaki dan. Rekao je da američka ekonomija izaziva zavist svijeta, a da je vojska najmoćnija na Zemlji.

– Ekonomsko čudo se događa u Sjedinjenim Državama i jedina stvar koja bi ga mogla zaustaviti su glupi ratovi, politika i smiješne stranačke istrage -rekao je i upozorio demokrate da se ne upuštaju u beskonačne istrage koje bi mogle dovesti do slabljenja američke ekonomije.

To je izjavio u trenutku kada demokrate koje sada imaju kontrolu nad Zastupničkim domom planiraju seriju istraga njegove administracije, a posebni istražitelj bavi se ruskim miješanjem u izbore 2016. Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trampa ali je to prvi govor pred podijeljenim Kongresom, gdje republikanci imaju većinu u Senatu, a demokrati u Zastupničkom domu.

Tramp je potvrdio, što su ranije javili neki američki mediji, da će se sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom sastati 27. i 28. februara u Vijetnamu.

– Mnogo posla ostaje da se uradi kada je posrijedi Sjeverna Koreja –  istakao je Trump, ali i naglasio da je znak napretka što je Pjongjang zaustavio nuklearne probe i 15 mjeseci nije bilo lansiranja.

– Da ja nijesam izabran za predsjednika SAD-a sada bi bili u velikom ratu sa Sjevernom Korejom – objasnio je šef Bijele kuće.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top