Tramp: Carine za BMW i Mercedes ako ne otvore fabrike u SAD

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je evropske proizvođače automobila, sugerišući da bi mogao uvesti carine na uvoz vozila kompanija kao što su BMW i Mercedes, osim ako ne budu gradili više fabrika na američkom tlu.

U intervjuu sa Marijom Bartiromo, iz kompanije “Fox Business Network”, Tramp je rekao da je odbacio predloge Evropske unije kojima bi se auto tarife sa obije strane svele na nulu.

– Oni imaju BMV, imaju Mercedes, imaju dosta dobrih automobila koje uvozimo. Želim da ih prave ovdje. Ako ćete ih prodati Amerikancima, napravite ih ovdje – rekao je Tramp govoreći o Njemačkoj.

Trampovi komentari dolaze otprilike mjesec dana nakon što je Ministarstvo trgovine završilo istragu o tome da li uvoz automobila ugrožava nacionalnu sigurnost i proslijedilo svoje zaključke Bijeloj kući.

Rezultati izvještaja nijesu objavljeni. Međutim, Derek Sisors iz Američkog instituta za preduzetništvo, izjavio je da je vidio primjerak izvještaja i da se u njemu zaključuje da uvoz automobila ugrožava nacionalnu sigurnost, jer pogoršava trgovinski deficit.

Predsjednik SAD ima rok do sredine maja da odluči koje akcije treba preduzeti u skladu sa tim izvještajem.

On bi mogao da nametne carine do 25 odsto na uvoz svih automobila i auto dijelova, ili samo na određene artikle iz određenih zemalja. Izgledi za tako nešto izazvali su snažno protivljenje u Kongresu, gdje su doživjeli kritike kongresmena iz redova obije stranke.

Automobilska industrija SAD takođe se protivi taksama, jer koriste uvozne auto-dijelove, što bi bilo skuplje ako bi se carine nametnule.

U svom intervjuu za “Fox Business Network”, Tramp je rekao da ukidanje carina za svu auto trgovinu ne bi nužno pomoglo američkim proizvođačima automobila.

– Problem je u tome što Ševrolet nikada neće biti prihvaćen u Evropi, kao što je Mercedes prihvaćen ovdje, tako da to nije dobar posao – rekao je Tramp.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top