Toyota i Nissan povukli 6,5 miliona vozila

Toyota i Nissan povukli 6,5 miliona vozila

Toyota i Nissan su povukli 6,5 miliona vozila u svijetu zbog kvarova na air begovima kompanije Takata.

Japanski proizvođači automobila Toyota i Nissan, saopštili su da su povukli 6,5 miliona vozila u svijetu u okviru posljednjeg slučaja sa kvarom na vazdušnim jastucima kompanije Takata koji se povezuje sa nekoliko smrtnih slučajeva.

Toyota, najveći svjetski proizvođač vozila, navodi da se povlačenje blizu pet miliona vozila odnosi na 35 modela proizvedenih između 2003. i 2007, dok Nissan navodi da je povukao 1,56 miliona vozila proizvedenih od 2004. do 2008, takođe zbog neispravnih zračnih jastuka kompanije Takata, prenosi AFP.

“Opoziv vozila pogodit će mnoga od naših tržišta, uključujući Japan, Evropu i Sjevernu Ameriku”, rekao je za AFP potparol Nissana, dodajući da je eksplodiranje vazdušnih jastuka samo jedan u nizu problema povezanih sa jastucima, prenosi Tanjug.

Saopštenje japanskih autokompanija dolazi nakon što je 20 miliona automobila niza proizvođača, uključujući General Motors i Hondu, već povučeno zbog rizika da će se Takatini zračni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posljedice po putnike u vozilu.

Solidni rezultati

Uprkos opozivu vozila, Nissan je zabilježio solidne finansijske rezultate, pa je u protekloj poslovnoj godini ostvario skok neto profita od 17,6 posto na 457,6 milijardi jena (4,2 milijarde dolara), zahvaljujući slabom jenu i lansiranju novih modela. Kompanija u tekućoj godini očekuje rast zarade na 485 milijardi jena (5,75 milijardi dolara).

Toyota je prošle sedmice saopštila da je njen godišnji neto profit skočio na rekordnih 18,1 milijardu dolara.

Takata, koja posluje u 20 zemalja, jedan je od najvećih proizvođača air bag-ova u svijetu i ključni je dobavljač jastuka za velike proizvođače automobila.

Suočena sa brojnim sudskim procesima i istragama vlasti, Takata je priznala da je kriza uticala na njene rezultate, ali i dodala da vjeruje da će u tekućoj poslovnoj godini ostvariti neto profit od 20 milijardi jena (208 miliona dolara).

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top