Tošibi prijeti finansijska katastrofa zbog preuzimanja | Ekonomist

Tošibi prijeti finansijska katastrofa zbog preuzimanja

Japanska korporacija Tošiba mogla bi uknjižiti jednokratni gubitak od više milijardi dolara zbog preuzimanja kompanije iz sektora nuklearne energije u SAD.

U saopštenju tokijske kompanije se navodi da će pomenuti troškovi povezani sa transakcijom iz 2015. godine vjerovatno prouzrokovati “gubitak od više milijardi američkih dolara, što će imati negativan efekat na finansijske rezultate Tošibe“, prenosi agencija France press.

Tačan iznos mogućeg gubitka je, kako je saopšteno, još uvjek predmet procjena.

Najnovije saopštenje dolazi nakon što su akcije Tošibe izgubile gotovo 12 odsto vrijednosti zbog spekulacija medija u pogledu potencijalnog gubitka.

Potencijalni otpis je, kako poručuju iz Tošibe, povezan sa vrijednošću akvizicije u sklopu koje je kompanija Westinghouse, u većinskom vlasništvu Tošibe, preuzela kompaniju “Chicago Bridge&I Stone& Webster”.

“Kompanija Westinghouse je zaključila da će troškovi uveliko premašiti prvobitne procjene od 87 miliona dolara“, navodi se u saopštenju Tošibe i dodaje da će to rezultirati znatno nižom vrijednošću aktive od prvobitno procijenjene.

 

Izvor: Sinteza

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top