Toščelik nezakonito otpustio radnike | Ekonomist

Toščelik nezakonito otpustio radnike

U sporu bivših radnika protiv nikšićke Željezare Toščelik, osvni sud u Nikšiću donio je presudu da su svih deset radnika tog preduzeća nezakonito otpušteni, odnosno da nisu prekršili nijednu radnu obavezu, te da je disciplinski postupak vođen na nezakonit način.

Iz Ujedinjene reformske akcije (URA) su saopštili da je bivše radnike Željezare, kroz besplatnu pravnu pomoć koju im je ukazao taj pokret, zastupala advokatska kancelarija Terzić-Živković iz Podgorice.

“Sve je počelo pokretanjem disciplinskog postupka protiv radnika Željezare Toščelik koji su, nakon što su 16. aprila 2015. godine radili noćnu, a odmah 17. aprila jutarnju smjenu, odbili da istog dana ponovo rade i noćnu smjenu”,stoji u saopštenju URA.

“I pored toga što je kompanija Tosčelik prije oko 20 dana primila pravosnažnu presudu, koja im nalaže da u roku od osam dana radnike vrati na posao, u saznanju smo da poslodavac ne poštuje odluku suda, zbog čega im prijete veoma ozbiljne zakonske kazne”, naveli su iz ovog Građanskog pokreta.

Oni takođe tvrde da su uslovi u kojima radnička klasa danas funkcioniše nehumani, kao i da država omogućuje poslodavcima da izrabljuju svoje zaposlene i koriste ih kao jeftinu radnu snagu, pod konstantnom prijetnjom da, ukoliko ne prihvataju takve uslove, mogu odmah ići kući.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top