Tojota ostvaruje profit i pored pada prodaje

Japanski proizvođač automobila Tojota u prvoj polovini poslovne godine ostvario je skok profita i pored pada prodaje automobila u mnogim regionima.

Vodeći svjetski proizvođač automobila naveo je da je neto profit u šest mjeseci, zaključno sa septembrom, skočio blizu 12 odsto na 1,25 biliona jena (10,35 milijardi dolara), dijelom zahvaljujući slabljenju jena u odnosu na dolar, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi su u datom periodu porasli gotovo devet odsto na godišnjem nivou, na 14,09 biliona jena, iako je Tojota prodala nešto manji broj automobila, 4,98 miliona u svijetu, i snizila prognozu prodaje za cijelu poslovnu godinu.

Japanski proizvođači automobila ostvaruju značajan uspjeh u SAD, gdje su kamatne stope niske, a slab jen čini ih konkurentnijim u inostranstvu i uvećava njihov profit kada se pretvori u jene.

U Japanu, sa druge strane, prodaja pada zbog rasta poreza na promet koji je doveo do slabljenja domaće tražnje i odlaganja odluke o kupovini automobila.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top