Tojota ostavila za petama Folksvagen | Ekonomist

Tojota ostavila za petama Folksvagen

Japanski proizvođač automobila Tojota Motor je na putu da u 2015, četvrtu godinu uzastopno, zadrži lidersku poziciju po broju prodatih vozila u svijetu.

Tojota je tako ostavila za petama suparnike kao što su Folksvagen (VW) i Dženeral motors, piše japanski dnevni list Jomiuri Šimbun.

Prodaja Tojota grupacije, uključujući rezultate njenih kompanija Daihatsu Motor i Hino Motors, dostigla je 9,2 miliona jedinica u periodu januar-novembar 2015, što je za 1,0 procenat manje nego prošle godine, saopšteno je iz kompanije.

Folksvagenova prodaja za 11 mjeseci ove godine pala je po većoj stopi, za 1,7 procenata na 9,09 miliona vozila.

Japanska kompanija predviđa da će do kraja ove godine globalna prodaja njenih vozila stići do cifre od 10,09 miliona jedinica, dok prodaja VW-a teško da će dogurati do 10 miliona vozila zbog negativnih posljedica skandala vezanog za malverzacije sa pokazateljima emisije izduvnih gasova na testiranjima.

Od početka 2015. godine do kraja novembra, prodaja Tojote u SAD-u, njenom glavnom tržištu, porasla je 4,7 odsto, čemu je doprinijela energična prodaja velikih vozila, poput SUV-a i pikap kamiona, zahvaljujući padu cijena sirove nafte.

U Kini je prodaja automobila ove japanske kompanije skočila 10,3 odsto, premašivši 1,0 milion jedinica, a najbolju “prođu” su imali “korola” i sestrinski model “levin”.

Nasuprot tome, Tojota je na domaćem tržištu zabilježila pad prodaje za 6,5 procenata zbog povećanja poreza na mala vozila, navodi japanski dnevni list.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top