Todoriću propala prodaja Intersporta - Ekonomist

Todoriću propala prodaja Intersporta

Merkator nije uspio da proda lanac ćerki prodavnica sportske opreme Intersport ISI, piše ljubljanski “Dnevnik”.

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koji je prošle godine preuzeo Merkator, tako nije uspio da dobije 50 miliona eura od njihove prodaje kako je planirao.

U užem izboru za kupovinu Intersporta bili su engleski SportsDirect, koji je već niz godina prisutan na tržištu Slovenije sa desetak prodavnica, nemački ogranak Intersporta sa sjedištem u Švajcarskoj i srpski Triple Jump koji je u vlasništvu nekadašnjeg jugoslavenskog rekordera u troskoku i olimpijca Milana Spasojevića, koji na prostoru bivše Jugoslavije, između ostalog, distribuira obuću brenda Converse, piše list.

Najbolju neobavezujuću ponudu za Intersport, prema nezvaničnim informacijama, podnio je SportsDirect u vlasništvu engleskog milijardera Majla Ešlija (Mike Ashleyi) koji je bio spreman da izdvoji oko 45 miliona eura, a pregovori su trajali nekoliko mjeseci.

S druge strane, Agrokor Ivica Todorića je prodajom najvećeg maloprodajnog lanca sportske opreme na Balkanu želio da dobije više od 50 miliona eura. Ali, takva očekivanja su za SportsDirect koje je zanimalo preuzimanje većih prodavaonica Intersporta, bila neprihvatljiva.

Od ukupno 85 prodavnica, Intersport u Sloveniji, prema najnovijim javno dostupnim podacima iz izveštaja Merkator Grupe za prvi kvartal ove godine, kontroliše 34. One se prostiru na više od 40.000 kvadratnih metara. Tome treba dodati nekoliko franšiznih prodavnica na Kosovu, u Albaniji i Makedoniji.

Moguće preuzimanje Intersporta bi značilo da bi SportsDirect, jedan od najvećih evropskih trgovaca sportske opreme, koji poseduje oko 700 prodavnica, po hitnom postupku, osvojio tržišta bivše Jugoslavije.

Prema nezvaničnim informacijama, kompanija namjerava da se proširi u regionu, otvarajući svoje prodavnice.

Na pitanje “Dnevnika” da li je zaustavljen proces prodaje Intersporta, u Merkatoru nije bilo konkretnog odgovora, ali se iz njega vidi da prodaja nije uspjela, piše list. Kako je objansio direktor Merkatora Toni Balažič, poslovanje Intersporta je dobro, uprkos krizi koja se ogleda u potrošnji u regionu, koja se ipak oporavlja.

Prema nezvaničnim podacima, u 2014. Intersport je zabilježio 80 miliona eura prihoda od prodaje.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top