Todorić preuzimanjem Mercatora zaustavio pad prihoda

Nakon preuzimanja prve Mercatorove prodavnice 9. Septembra 2014. godine, Konzum je u iduće tri sedmice integrisao 73 Mercatorove prodavnice, 1 skladište i 2 veleprodajna centra. Konzum je tako preuzeo preko 133.953 m² prodajnog prostora. U samoj integraciji fokus je bio na ribrandingu, usklađivanju informatičkih sistema, prebacivanju na centralni sistem nabavke, kao i na procesima implementacije Konzumovog programa nagrađivanja vjernosti kupaca. Mentorski timovi iskusnih Konzumovih zaposlenih pružali su dodatnu podršku i prenos znanja, standarda i procedura svim novim zaposlenima u prodavnicama.

„Konzum tako gotovo godinu dana nakon integracije Mercatora, bilježi odlične poslovne rezultate u svim bivšim preuređenim prodavnicama Mercatora. Iako je u navedenim prodavaonicama prije preuzimanja Konzuma zabilježen negativan trend s prosječnim padom od 17% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u junu 2015. godine iste prodavnice prosječno rastu 20.9%. Najveći prosječni rast od preko 100%, bilježile su veće prodavnice koje je Konzum preuredio uskladu s novim konceptom.“, izjavio je Darko Knez, predsjednik Uprave Konzuma. Konzum je istovremeno skladno odluci AZTN-a,prepustio ili zatvorio 99 prodajnih mjesta Konzuma i Mercatora koji su ostvarivali više od 925 miliona kuna godišnjeg prihoda.

Prezentacija je održana nakon obilaska Super Konzuma Pula, kao nedavno renovirane Mercatorove prodavaonice u sklopu koje je u praksi prikazana i praktična primjena najnovijih Konzumovih maloprodajnih standarda koji će se uvesti i u cijelu trgovačku mrežu Konzuma u svim zemljama u kojima posluje.Super Konzum u Puli i sam se, uklapa u poslovnu priču o spajanju Konzum-Mercator i najbolje potvrđuje prednosti takvog spajanja. Ukupna investicija u preuređenje ove prodavaonice iznosila je više od 11 miliona kuna, pa tako novi Super Konzum Pula svim svojim kupcima sada nudi proširene sektore ribare, zdrave hrane i svježih asortimanskih kategorija. Uz ovakvu ukupnu izmjenu organizacije i standarda, ova prodavnica bilježi prosječan rast prodaje od 30%. Isto tako, Darko Knez iskoristio je priliku i najavio nove investicijske projekte Konzuma; preuređenje bivšeg Mercatorovog centra u Vukovarskoj i unapređenje poslovanja Konzumove Internet prodavaonice, navodi se u saopštenju.

Izvor Poslovniplus

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top