Todorić - nezvanični kralj Balkana | Ekonomist

Todorić – nezvanični kralj Balkana

Slovenački Petrol je po prihodima najveća kompanija na Balkanu, pretekavši Inu, dok je na trećem mjestu NIS, prema listi francuske Grupe Kofas.

Prema listi 500 najvećih u Centralnoj i Istočnoj Evropi, na Balkanu najveći prihod u prošloj godini od 3,3 milijarde evra je zabilježio Petrol, 1,4 odsto veći nego 2013. godine, prenio je portal Seebiz.

Prihod drugoplasirane Ine je pao 5,4 posto, na 3,16 milijardi evra. Treća na balkanskoj listi je NIS s lanjskim prihodom od 2,04 milijarde evra dok je četvrti Konzum koji je ostvario 1,75 milijardi evra prihoda. Peti je Merkator koji je prošle godine imao prihod od 1,47 milijardiu evra.

Portal napominje da ova lista ne donosi konsolidovane prihode za koncern Agrokor kao cjelinu koji bi, da se tako računa, bio uverljivo najveća kompanija na Balkanu prema prihodima.

Inače, 500 najvećih kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope prošle je godine povećalo prihode 2,1 posto, na 572 milijarde evra.

Za rast su zaslužna poduzeća iz Češke (7,8 odsto), Mađarske (5,6 odsto) i Rumunije (4,3 odsto). Najviše kompanija na listi Kofasa čija je uprava u Beču, ima Poljska (176), slijede Mađarska (73) i Češka (65).

Kofas je jedan od vodećih dobavljača usluga za poslovne informacije i upravljanje potraživanjima u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top