To je skok industrije - kod Orbana dvocifreno | Ekonomist

To je skok industrije – kod Orbana dvocifreno

Industrijska proizvodnja je u Mađarskoj u oktobru porasla 10,1 odsto na godišnjem nivou, saopštio je Zavod za statistiku u Budimpešti.

U septembru je industrijska proizvodnja porasla 7,8 odsto, navodi zavod, a prenosi agencija MTI.

Kada se u obzir uzmu kalendarski faktori, odnosno broj radnih dana, industrijska prozivodnja je u oktobru porasla 12,7 odsto u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na septembar uvećana 1,7 odsto, dodaje zavod.

Prema ovomjesečnim podacima zavoda, bruto domaći proizvod Mađarske je u trećem kvartalu porastao 2,4 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući dobrim rezultatima u prerađivačkom i uslužnom sektoru, dok je u poljoprivrednom sektoru proizvodnja smanjena.

Aktivnost industrijskog sektora porasla je 5,2 odsto, a uslužnog 3,7 odsto, dok je građevinska aktivnost smanjena 0,5 odsto, a poljoprivredna čak 18 odsto.

Industrija je ukupnom privrednom rastu doprinijela sa 1,0 odsto, uslužni sektor 1,9 odsto, a poljoprivreda je imala negativan uticaj od 0,9 odsto.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top